Oproepingsbrief, mail en sms: zo verloopt de procedure waarmee u binnenkort uitnodiging voor vaccinatie krijgt
In de Vlaamse woonzorgcentra zijn tot vandaag 34.500 bewoners en personeelsleden gevaccineerd. Dat hebben Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en ministers Wouter Beke (CD&V) en Bart Somers (Open Vld) aangekondigd. Het gaat om 37 procent van alle bewoners en 8 procent van het personeel. Ook is bekend hoe de oproeping zal verlopen. Als alles goed gaat, zal iedereen die dat wil nog voor het begin van de zomervakantie minstens een eerste prik gekregen kunnen hebben, maakte Jambon zich sterk.
Delen per e-mail
“De snelheid waarmee wetenschappers erin geslaagd zijn vaccins te ontwikkelen is echt fenomenaal”, aldus Jambon op de persconferentie. “Het zal ons in staat te stellen nog voor het begin van de zomervakantie elke Vlaming die dat wil minstens één prik te geven, als de leveringen kunnen volgen.” Maar de strijd is nog niet gestreden, de maatregelen zullen nog een tijd moeten aanhouden om een derde golf te vermijden, waarschuwde de minister-president ook.
“We hebben tot op vandaag 34.500 Vlamingen gevaccineerd in 112 van de 827 woonzorgcentra: 28.068 bewoners en 6.563 personeelsleden.” Dat komt neer op 37 procent van alle bewoners die nu een eerste prik heeft gekregen, net als 8 procent van het personeel. Zoals aangekondigd zullen daarbovenop deze week ruim meer dan 400 woonzorgcentra in Vlaanderen hun bewoners vaccineren. In totaal worden aan 448 woonzorgcentra meer dan 47.000 vaccindosissen geleverd.
Volgende week ook vaccinatie in ziekenhuizen
“Volgende week komen daar nog eens tussen de 60.000 en 65.000 bewoners en personeel van de woonzorgcentra bij”, kondigden Jambon en Beke aan. “Daarnaast kunnen dankzij de snellere levering van het Moderna-vaccin volgende week ook de eerste personeelsleden van de ziekenhuizen ingeënt worden, een 40.000-tal.”
De hele operatie is een huzarenklus, omdat er niet elke dag of week evenveel vaccins zullen worden geleverd, zei Jambon nog. “We weten ook nog niet wanneer sommige vaccins geleverd zullen worden, of zelfs nog maar goedgekeurd.”
Vandaag zou er ook nog een ‘vaccinatieteller’ gelanceerd worden, waarbij iedereen de stand van zaken van de vaccinaties in Vlaanderen kan volgen, maar mogelijk zal die lancering toch nog wat vertraging oplopen.
Oproepingsbrief
Vanaf februari starten de inentingen in de vaccinatiecentra, in de eerste plaats voor de zorgverleners in de eerste lijn als tandartsen, huisartsen, enzovoort. Vanaf maart zijn dan de 65-plussers aan de beurt. Iedereen zal op tijd een oproepingsbrief krijgen.
Zo verloopt de oproep stap voor stap:
1. Burgers zullen uitgenodigd worden, sowieso per brief en indien die gegevens gekend zijn ook nog per mail of sms. Daarin staat informatie als de dag van vaccinatie, het uur en de locatie.
2. Je registreert je digitaal of telefonisch via de link of het nummer in de brief, mail of sms. Je kan bevestigen, weigeren, of het uur en/of dag aanpassen. Heb je praktische problemen, dan kan je telefonisch terecht bij de helpdesk van je gemeente, de informatie daarover zal in de brief staan.
3. Wie niet reageert, wordt opnieuw gecontacteerd door het lokale bestuur. De Vlaamse regering roept alle burgers op zich te laten vaccineren, maar dat is niet verplicht.
4. Voor wie niet mobiel is, zullen er vaccinatieteams aan huis komen, wie minder mobiel is zal beroep kunnen doen op het lokale bestuur voor aangepast vervoer zoals een taxi of via vrijwilligers.
5. Voor de tweede dosis zal de procedure gelijkaardig zijn.
Tegen aanstaande vrijdag moeten alle locaties voor de vaccinatiecentra in Vlaanderen bekend. Dat moeten er uiteindelijk tussen de 60 en 120 worden, verdeeld per eerstelijnszone. Zodra een locatie bekend is, kan u die terugvinden op onze kaart en tabel. “Vlaanderen kiest voor een vaccinatiecampagne dicht bij de mensen”, aldus Beke. “Mensen zullen maximaal 15 kilometer moeten rijden voor een prik. Iedereen zal de kans krijgen om zich snel en dichtbij te laten vaccineren.”
Helpende handen gezocht
Wouter Beke kondigde ook aan dat er nog steeds helpende handen worden gezocht onder de bevolking. Er zijn niet alleen artsen en verpleegkundigen nodig, maar ook administratieve krachten en bijvoorbeeld bewaking. Voor een deel van de profielen worden ook vrijwilligers gezocht, en die zullen zich kunnen aanmelden via de bestaande website Help De Helpers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft. -
PREMIUM
INTERVIEW. Van Ranst: “Ten vroegste over twee maanden versoepelen”
Ondanks de versnelde vaccinatie kunnen we ten vroegste over twee maanden hopen op minder strenge coronamaatregelen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. “Tenzij het buitenland eerder versoepelt, dan zal de druk hoog worden.” -
Deliveroo en Uber Eats maken zich niet schuldig aan oneerlijke praktijken
Maaltijdkoeriers Deliveroo en Uber Eats maken zich niet schuldig aan oneerlijke praktijken. Dat heeft de economische inspectie vastgesteld na een onderzoek, zo meldt De Tijd vandaag. -
-
PREMIUM113
Twee ‘gamechangers’ in vaccinatiecampagne: “We winnen minstens twee weken nu”
-
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
PREMIUM
Waarom heeft Amerikaanse vaccinatiecampagne een seizoen voorsprong op de Europese?
-
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs.
74 reacties
Chris Demey
ingrid vermeire
Marco Di Scarpa
raf peeters
Marianne Van den Lemmer