Oppositie roept ideologische alarmbelprocedure in tegen besparingen Vlaamse regering
De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement hebben een ideologische alarmbelprocedure ingeroepen tegen de besparingen in de socioculturele sector. Daarmee worden die besparingen uitgesteld. Kamer en Senaat moeten nu oordelen of het Vlaamse decreet discriminerend is.
De linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA hebben al weken felle kritiek op de besparingen door de Vlaamse regering. Ook de Vlaamse socioculturele organisaties moeten het met 6 procent minder subsidies doen. De oppositie heeft nu iets gevonden om die besparingen op de lange baan te schuiven: de ideologische alarmbelprocedure.
Die procedure kan gebruikt worden in de regionale parlementen om ideologische minderheden te beschermen. Daarvoor is de steun van een kwart van de parlementsleden nodig. De ideologische alarmbel werd nog maar één keer eerder geluid in Vlaanderen, bij het VTM-decreet in de jaren 1980.
Sp.a, Groen en PVDA vechten het decreet Sociaal-Cultureel Werk aan vanwege “discriminatie om ideologische en filosofische redenen”. Het decreet lijkt immers in de eerste plaats organisaties als de Federatie van Marokkaanse Verenigingen of KifKif te viseren.
2026
Daarmee belandt het dossier voorlopig in de koelkast en kunnen de voorgestelde aanpassingen niet in werking treden op 1 december. Kamer en Senaat moeten zich nu buigen over de vraag of het decreet discriminerend is.
N-VA is niet opgezet met het uitstel. “PVDA, sp.a en Groen vertegenwoordigen een vierde van de Vlamingen in het halfrond. Zij leggen de verantwoordelijkheid voor een decreet dat 100 procent Vlaamse materie betreft nu bij Kamer en Senaat”, zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans. “Wachten tot de volgende procedure wil zeggen dat we pas voor de subsidieperiode van 2026-2030 wijzigingen kunnen aanbrengen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kunsthogescholen schrijven open brief: “Ook De Keersmaeker en Neve hadden subsidies nodig om door te groeien”
-
Acteurs en muzikanten gaan staken tegen besparingsplannen regering-Jambon
De vakbonden in de sectoren podiumkunsten en muziek hebben een stakingsaanzegging ingediend, gericht tegen de besparingsplannen van de Vlaamse regering in de cultuursector. Dat meldt ACV Puls. -
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
-
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
-
Acteur Michael Pas na uitnodiging van Jambon: “Is dit een uitgestoken hand of een verdeel-en-heers-tactiek?”
"Is dit een uitgestoken hand of is dit een verdeel-en-heers-tactiek?” Dat vraagt acteur Michael Pas, tevens woordvoerder van de acteursgilde, zich hardop af na de uitnodiging van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om binnen de cultuursector overeen te komen over alternatieve besparingen in de sector. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Misnoegde artiesten schrijven open brief aan regering-Jambon: “Niemand is gebaat met cultuur die enkel toegankelijk is voor een elite”
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTom Faes
peter colson
Lucien Mertens
lucien Noreilde
Peter Peeters