Björn Rzoska aan het woord in het Vlaams Parlement.
Volledig scherm
Björn Rzoska aan het woord in het Vlaams Parlement. © BELGA

Oppositie furieus over uitstel Septemberverklaring: “Dit is een ongelooflijke blamage”

De Vlaamse oppositiepartijen reageren bijzonder scherp op het uitstel van de Septemberverklaring. Dat minister-president Jan Jambon (N-VA) zonder begrotingsakkoord naar het parlement moest trekken, is volgens hen ronduit “beschamend”.

  1. Crisis in Vlaamse regering compleet: morgen eerst overleg in werkgroepen, dan opnieuw in regering

    Crisis in Vlaamse regering compleet: morgen eerst overleg in werkgroe­pen, dan opnieuw in regering

    De Vlaamse regering heeft geen akkoord bereikt over de begroting. De Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon moest worden uitgesteld. Volgens de minister-president is zijn regering “niet in het gedrang”, zo vertelde hij bij aankomst in het parlement, waar hij een korte verklaring aflegde. De Vlaamse regering onderhandelt dinsdag verder over de begroting. Een startuur voor dat overleg is er nog niet. Bedoeling is dat er eerst werkgroepen samenkomen. Pas nadien zou er opnieuw in regeringsformatie verder overlegd worden.
  2. Kijk vannacht even omhoog: zie Mars van zijn beste kant én verduisterd door de maan

    Kijk vannacht even omhoog: zie Mars van zijn beste kant én verduis­terd door de maan

    In de nacht van 7 op 8 december is het zover. Mars bevindt zich dan op zijn dichtste punt bij de aarde voor dit decennium én staat op één lijn met de zon en aarde. De planeet is dan op zijn grootst en helderst. De uitgelezen kans om Mars eens te bekijken met het blote oog. Je krijgt er trouwens nog een zeldzaam spektakel bij. De maan zal de planeet een uur lang verduisteren. De volgende keer dat dit gebeurt is pas in 2059.