Openslaande autoportieren zijn de grootste ergernis bij fietsers - en een van de grootste oorzaken van fietsongevallen.
Volledig scherm
Openslaande autoportieren zijn de grootste ergernis bij fietsers - en een van de grootste oorzaken van fietsongevallen. © Shutterstock

Opnieuw zwaar ongeval met fietser die tegen openzwaaiende autodeur knalt: met deze truc kan je levens redden

Gisteren raakte opnieuw een fietser zwaargewond toen een onoplettende bestuurder zijn autodeur plots opengooide. Het ongeval in Leuven is er een in een lange rij: openzwaaide autoportieren zijn een van de meest voorkomende oorzaken van fietsongevallen. Nochtans bestaat er een simpele truc om het risico gevoelig te verkleinen.

 1. Zij wachten vrijdag niet af: al 20 steden en gemeenten voeren nieuwe maatregelen sneller in

  Zij wachten vrijdag niet af: al 20 steden en gemeenten voeren nieuwe maatrege­len sneller in

  De Vlaamse regering besliste dinsdag om een reeks nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus in te voeren. Alle evenementen worden afgelast, er komen nieuwe beperkingen voor winkelen en indoor sporten. Over wanneer die precies moeten ingaan, ontstond plots heel wat commotie. De regering koos initieel voor vrijdag om 18 uur, maar in de loop van woensdag kondigden steeds meer gemeenten aan dat ze niet meer wilden wachten: op hun grondgebied zou het sneller gaan. In de namiddag besliste minister-president Jan Jambon dan toch om de maatregelen in heel Vlaanderen te versnellen en woensdagavond al door te voeren.
 2. ASSISEN. Wetsgeneesheer die kogel niet vond in lichaam van Isabelle (39) verdedigt zich: “Zelfs bij tweede autopsie heb ik drie uur moeten zoeken”
  PREMIUM
  Diksmuide

  ASSISEN. Wetsgenees­heer die kogel niet vond in lichaam van Isabelle (39) verdedigt zich: “Zelfs bij tweede autopsie heb ik drie uur moeten zoeken”

  In het Brugse assisenhof is wetsdokter Jan Bolt zijn getuigenis komen afleggen. De arts kreeg dinsdag flink wat kritiek van z'n collega Werner Jacobs, omdat hij eerst een steekwonde weerhield als doodsoorzaak van Isabelle Deschodt (39). “Geneeskunde van 1920 en niet van 2020", sneerde die laatste. Bolt sprak zelf nooit van een fout. “Zelfs bij de tweede autopsie heb ik drie uur naar dat kogeltje moeten zoeken.”