“De huidige regeling is onbillijk en ontransparant. Laat het volledige statuut van Kamerlid herschrijven", vindt politicoloog Carl Devos.
Volledig scherm
PREMIUM
“De huidige regeling is onbillijk en ontransparant. Laat het volledige statuut van Kamerlid herschrijven", vindt politicoloog Carl Devos. © Belga / HLN

Opnieuw bedenkelijke verloning in de Kamer: 9 parlementsleden kregen extra afscheidsvergoeding van 26.600 euro bruto, Carl Devos reageert

PolitiekOnze redactie heeft documenten in handen gekregen die opnieuw vraagtekens plaatsen bij de verloning in de Kamer. Kamerleden met een ‘bijzondere functie’ kunnen bij hun afscheid een extra uittredingsvergoeding krijgen, zo blijkt. In 2019 waren dat 9 politici, onder wie Eric Van Rompuy (CD&V), Dirk Van Mechelen (Open Vld), maar ook huidig pensioenminister Karine Lalieux (PS) en Siegfried Bracke (N-VA). Gemiddeld gaat het over een jaarlijks supplement van 26.667 euro bruto, soms tot 4 jaar lang. “Dit is precies een feuilleton: elke week komen er wel nieuwe stukjes en brokjes naar boven”, reageert politicoloog Carl Devos (UGent).

117 reacties

 • Patrick Wynants

  2 maanden geleden
  En wie leefde er ook alweer boven zijn stand ?
 • Paul Henderyckx

  2 maanden geleden
  Deze graaiers delen dan ook nog gul subsidies uit aan hun geestesgenoten (bv 5,8 miljoen euro aan de KUL voor hun 600-jarig bestaan in 2025, feestje dat ze écht niet zelf kunnen betalen, ondanks dat clubje meer dan 1 miljard euro kan 'beleggen' uit eigen middelen). Intussen betaal ik na 30 jaar nog wel de 2 % 'tijdelijke' solidariteitsbijdrage van Dehaene op een pensioen waarvan ze zeggen dat de huidige werkenden het betalen. Waar zijn mijn bijdrages van die 45 jaar dan heen ? Ik weet het wel !
 • Willy Govaert

  2 maanden geleden
  Hoe harder in die pot geroerd wordt,hoe harder het gaat stinken !!
 • Chris Verberne

  2 maanden geleden
  Besparen in de sociale zekerheid, op de kap van de zwakkeren om hun eigen graai bonussen veilig te stellen. De burgers moeten hun verantwoordelijkheid opnemen opdat de bende politieke graaiers hun decadente luxe leventjes kunnen verder zetten. Maar vooral zichzelf en hun vriendjes bedienen. De gewone burgers laten ze het gelag betalen. Voor CD&V de BTW van 6% naar 9%, nu weten we waarom. Het wordt hoog tijd dat de gewone burgers deze politiek corrupte beerput gaan uitmesten.
 • Willy van craen

  2 maanden geleden
  PVDA vroeg al jaren terug alle inkomende € middelen bloot op tafel te leggen. De andere partijen kijken dan plots naar links of rechts en aanvaarden niet dat voorstel. Nu weten we waarom. Eigen zakken eerst voor ALLE andere partijen, ook heilig groen.