OPINIE "Eén leerkracht wil mijn dochter in haar klas, volgend schooljaar. Eén"
Afgelopen weken is er weer heel wat tumult geweest rond het M-decreet, dat stelt dat kinderen met een beperking, stoornis of handicap moeten kunnen deelnemen aan het gewone onderwijs. Terwijl Europa vindt dat Vlaanderen hier te weinig voor doet, wil N-VA leerlingen met een zorgbehoefte net sneller naar het buitengewoon onderwijs sturen. Minister Crevits belooft intussen fast teams in te schakelen om de noden te lenigen. Er is echter véél meer nodig om inclusief onderwijs echt te laten werken, schrijft Lies Heirbaut, mama van een kind met een beperking. “Eén leerkracht wil mijn dochter volgend jaar in haar klas. Eén.”
Delen per e-mail
Stel het je even voor: verbinding tussen álle mensen in onze samenleving, en dit vanaf de eerste kleuterjaren. Willen we niet allemaal een maatschappij waarin er voor iedereen een volwaardig plekje is, ook voor de meest kwetsbaren onder ons? Wie kiest er vrijwillig voor om levenslang te verhuizen van de ene pseudoveilige instelling naar de andere ‘beschutte’ omgeving, ergens in de schone groene bossen, enkel te bereiken na een urenlange busrit, ver weg van iedereen, van het normale?
Als Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) écht werk wil maken van inclusief onderwijs, dan moeten er ook stevigere maatregelen komen om dit mogelijk te maken. Er is wel degelijk een revolutie nodig, geen evolutie.
Wie kiest er vrijwillig voor om levenslang te verhuizen van de ene pseudoveilige instelling naar de andere ‘beschutte’ omgeving, ergens in de schone groene bossen, ver weg van het normale?
Anders dan sommige mensen denken, is er momenteel geen massale toevlucht van duizenden gehandicapten naar het gewone onderwijs. De meeste leerlingen met een beperking zitten nog steeds in de bijzondere scholen. Mijn dochter zit wél in een gewone kleuterschool in Borgerhout. Van alle kleuters in die school krijgt 1,6% extra ondersteuning van het ondersteuningsnetwerk, mijn dochter incluis. Dit terwijl veel meer kleuters hier nood aan hebben.
Het raakt me diep hoe er wordt gesproken over de meest kwetsbare individuen onder ons. Personen met een beperking en hun ouders dragen dagdagelijks een torenhoge last die veel zwaarder is dan het doorspartelen van werkdagen over een paar schooljaren heen. They’re fucked for life. Levenslang moeten zij de fysieke, mentale en emotionele pijn en leed (ja, want dat is het nu eenmaal) dragen van wat een beperking met zich meebrengt. Levenslang moeten zij financieel voldoende middelen ophoesten voor therapieën, medische kosten, aangepaste hulpmiddelen, duurdere vakantiekampen en hobby’s, woning en levensonderhoud. Levenslang moeten zij uren spenderen aan logge administratie en consultaties, meestal noodgedwongen binnen de werkuren.
Ik moet zelf op de hoogte zijn van de wetgeving rond het M-decreet, want school en CLB maken daarin fouten
De weinige ouders die dan nog energie overhebben om te timmeren aan een inclusief pad (zij leggen de stenen van een weg die er nog niet is), maken zich daarbovenop nog eens vrij voor alle noodzakelijke vergaderingen met de school, het CLB, de ondersteuners, altijd tijdens de werkuren nota bene. Ik moet zelf op de hoogte zijn van de wetgeving rond het M-decreet en het inschrijvingsrecht, want school en CLB maken daarin fouten. Ik word geregeld geconfronteerd met weigeringen van scholen en weerstand bij leerkrachten. Ik stuur de ondersteuners vaak aan, ik enthousiasmeer en motiveer. Als Ouder voor Inclusie kan ik niet voltijds gaan werken, heb ik minder loon en veel meer kosten, for life.
Mijn dochter gaat volgend schooljaar naar het eerste leerjaar. Met de huidige extra ondersteuning van twee uur per week — als die er al komt — hou ik mijn hart vast hoe dat gaat lopen in de klas. Meer ondersteuning is noodzakelijk om haar traject meer slaagkans te geven. Maar mijn kind krijgt veel minder middelen dan wanneer ze in het buitengewoon onderwijs zou zitten. Hoe eerlijk is dat?
Terwijl inclusie wel degelijk kán. Wij doen het, en er zijn leerlingen die het al gedaan hebben! Wat als we de grijpklare weerstand en het geklaag eens achterwege zouden laten en onze focus leggen op het samen benutten van kansen, vernieuwing en verbinding? Onze school doet dat al. Met vallen en opstaan. Met een meerderheid van de leerkrachten die nog weigerachtig staat tegenover inclusie én met enkele superjuffen die het voorbeeld stellen. Eén leerkracht heeft me zopas gezegd dat ze wenst om mijn dochter in haar klas te mogen hebben, volgend schooljaar. Eén leerkracht. Die steen is alvast gelegd. En nu naar de volgende.
Mijn dochter gaat volgend schooljaar naar het eerste leerjaar. Met de huidige extra ondersteuning van twee uur per week — als die er al komt — hou ik mijn hart vast hoe dat gaat lopen in de klas
Al eens nagedacht over de mogelijke winsten op langere termijn als inclusie lukt? Over arbeidsgeschiktheid, onbeschutte werkplekken en valide dagtaken met een volwaardig loon? Leerlingen die inclusief onderwijs volgen, leren omgaan met reacties van andere leerlingen. Die zijn soms hard, maar dat is de realiteit. Inclusief onderwijs is vooruitgaan in verbinding met elkaar. Het is kansrijk.
Er is tegenwoordig inderdaad een grote druk op de leerkrachten, die met veel diversere problematieken bij leerlingen moeten omgaan dan pakweg 50 jaar geleden, zeker in een stedelijke context. Maar ligt het aan het M-decreet dat scholen en leerkrachten het niet meer zien zitten? Ik denk het niet, want er komen bitter weinig gehandicapten naar de gewone school.
Ja, kiezen voor inclusief onderwijs is loodzwaar. Maar voor wie eigenlijk?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
152
Reisverbod vervalt op 19 april: hoe gaan we daarna reizen?
Op de luchthaven moeten passagiers door het reisverbod nu nog altijd een essentiële reden opgeven. Op 19 april vervalt dat verbod, maar dat betekent nog niet dat we zomaar op reis kunnen. Hoe het wel kan, ligt woensdag op tafel tijdens het Overlegcomité. “Geen enkele maatregel is waarschijnlijk helemaal waterdicht”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM NIEUWS. -
Scholen na paasvakantie opnieuw open, halftijds afstandsonderwijs voor tweede en derde graad secundair
-
Vandenbroucke: “Overlegcomité moet kader vastleggen voor testevenementen”
Het Overlegcomité van volgende week woensdag moet het kader vastleggen waarbinnen experimenten veilig kunnen worden georganiseerd. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in ‘Het Journaal’ op Eén. Vandaag raakte bekend dat Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat evenementen veilig kunnen plaatsvinden, mits het volgen van een aantal maatregelen. -
-
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
OVERZICHT. Druk op ziekenhuis nog steeds groot, aantal overlijdens neemt fors toe
In de week van 5 tot en met 11 april werden elke dag gemiddeld 254,1 patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 3 procent in vergelijking met een week geleden. De druk op ziekenhuizen blijft wel hoog, met momenteel 899 coronapatiënten op intensieve zorg. -
Menen
Wagen belandt in garage en tegen gevel jong koppel na botsing in Menen: “Onze woning staat net te koop”
Langs de Moeskroenstraat in Menen is zaterdagnamiddag een Franse automobilist met zijn wagen in de garage en tegen de gevel van een jong koppel terechtgekomen. Dat gebeurde na een botsing met een voertuig dat net zijn parkeervak verliet. “Geen goede reclame voor de verkoop van ons huis”, klinkt het.
28 reacties
Bilashi Gilson
Natasja Bokken
Tina Colpaert
Geert Matthys
Bernd Vaes