Opgelicht voor 780.000 (!) euro: dubbel zoveel Belgen werden vorig jaar slachtoffer van 'vriendschapsfraude’

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gevallen van vriendschapsfraude toegenomen. In 2020 ontving de FOD Economie maar liefst 1.317 meldingen over vriendschapsfraude, dat is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen voor de coronacrisis. Er werd datzelfde jaar zowat 9 miljoen euro buit gemaakt door oplichters. Dat laat de FOD Economie weten.

 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. HLN ONDERZOEK. Banken ruziën steeds vaker met hun klanten om gestolen geld: “Phishing-slachtoffers worden misleid en geïntimideerd”
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Banken ruziën steeds vaker met hun klanten om gestolen geld: “Phis­hing-slachtof­fers worden misleid en geïntimi­deerd”

  Als criminelen uw rekening plunderen, nadat u online nietsvermoedend door hen bent opgelicht, dan moet uw bank het gestolen geld in principe tot de laatste cent terugstorten. Dat staat zo in de wet. Alleen blijken banken er alles aan te doen om getroffen klanten niet te moeten uitbetalen. “Vaak schildert men je ook nog af als een halve debiel omdat je in de val bent gelopen”, klinkt het. Slachtoffers getuigen en experts geven tekst en uitleg.
 1. Vrouw (54) wil terminaal zieke partner steunen, maar raakt 12.000 euro kwijt aan internetoplichters: “Ze beloofden mij miljoenen dollars”
  PREMIUM
  Leuven

  Vrouw (54) wil terminaal zieke partner steunen, maar raakt 12.000 euro kwijt aan internetop­lich­ters: “Ze beloofden mij miljoenen dollars”

  Uit jaarcijfers van de Leuvense politie blijkt dat cybercriminaliteit in de politiezone met maar liefst 162% gestegen is in 2020 tegenover het jaar voordien. De coronacrisis was een sterke factor in die stijgende cijfers. Een 54-jarige vrouw uit Leuven werd zo het slachtoffer van ‘T. Crist’ en ‘Jenna’ uit India. Zij beloofden haar miljoenen dollars, maar twee maanden later is het slachtoffer volledig bankroet. “Ze bedreigen me zelfs met boetes omdat ik niet meer wil betalen”, vertelt ze anoniem.
 2. Laat je niet vangen door de nieuwste hengels van phishingoplichters: dit zijn ze én zo beland je niet in hun net
  PREMIUM

  Laat je niet vangen door de nieuwste hengels van phishingop­lich­ters: dit zijn ze én zo beland je niet in hun net

  Het fenomeen van phishing breidt almaar verder uit. Internetfraudeurs lichten mensen op door ze te lokken met valse links in e-mails, sms’jes en malafide telefoontjes. De mogelijke gevolgen zijn niet min: bankrekeningen worden geplunderd, accountgegevens gestolen en privétoestellen misbruikt om nog meer cybercrime te plegen. Wat zijn de recentste vormen van phishing? Hoe herken je ze? Wat kun je ertegen ondernemen en wat mag je vooral niet doen? Willem Janssens, expert cybersecurity bij Telenet Business, geeft enkele onmisbare tips.
 3. Oplichter laat al een half jaar pakjes toekomen bij Xavier (58): “Bijna zelf opgelicht door een zekere ‘Anne Bakker’ en sindsdien krijg ik regelmatig pakjes op haar naam”
  PREMIUM
  Sint-Martens-Leerne/Deinze

  Oplichter laat al een half jaar pakjes toekomen bij Xavier (58): “Bijna zelf opgelicht door een zekere ‘Anne Bakker’ en sindsdien krijg ik regelmatig pakjes op haar naam”

  Hij is ondertussen de tel kwijt, maar Deinzenaar Xavier Mares (58) krijgt al sinds januari bijna dagelijks pakjes toegestuurd, die hij niet heeft besteld. De pakjes zijn bedoeld voor een zekere Anne Bakker die zogezegd op zijn adres in Sint-Martens-Leerne woont. “Een oplichter probeert eerst mensen geld af te troggelen via de zoekertjessite 2dehands.be en laat de producten vervolgens op mijn adres leveren. Ik kreeg ook al tientallen telefoontjes van mensen die het niet vertrouwden”, zegt Xavier.