Opgang omikron niet noodzakelijk slecht nieuws: "Als hij minder ziekteverwekkend is dan delta, zou grotere besmettelijkheid juist zeer positief zijn”
De opgang van de omikronvariant kan ook goed nieuws zijn, volgens viroloog Marc Van Ranst. “Als hij minder ziekteverwekkend zou zijn dan delta, zou de grotere besmettelijkheid (die omikron toelaat om delta te vervangen) juist zeer positief zijn”, meldt hij op Twitter.
Wat weten we over de omikronvariant?
De nieuwe variant van het coronavirus die voor het eerst ontdekt werd in het zuiden van Afrika, veroorzaakt grote bezorgdheid bij experts. Hoewel er nog niets met zekerheid is geweten over de besmettelijkheid, het ziekmakend vermogen en de resistentie tegen vaccins, wordt gevreesd dat B.1.1.529 een gamechanger kan zijn. Hij draagt immers uitzonderlijk veel mutaties en die doen zich ook nog eens voor in een ongewone constellatie.
In Zuid-Afrika grijpt omikron uitermate snel om zich heen en nam hij in minder dan twee weken tijd de dominante positie van de erg besmettelijke deltavariant over. “Als hij de deltavariant kan verdringen, moet hij superbesmettelijk zijn en zal hij tot de meest besmettelijke virussen ooit behoren”, zei Van Ranst gisteren al.
Opvolgen
Over het ziekmakend vermogen is nog geen enkele duidelijkheid, maar volgens de viroloog ontwikkelen virussen zich doorgaans niet richting meer ziekmakend, wel richting meer overdraagbaar. “Als hij minder ziekteverwekkend zou zijn, zou de grotere besmettelijkheid (die omikron toelaat om delta te vervangen) juist zeer positief zijn”, meldt hij nu op Twitter. “Daarom moeten we de klinische gegevens van omikronpatiënten (in Zuid-Afrika en wereldwijd) goed opvolgen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Motorrijder (40) komt om het leven bij frontale botsing op parallelweg E17 in Zwijndrecht
Zwijndrecht, Lebbeke -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
-
PREMIUM
Ex bracht Tamara (33) om het leven om fortuin aan cryptomunten: “Toen hij die 400.000 euro niet kreeg, sloegen zijn stoppen door”
Sint-Niklaas -
Dit weten we over eerste Belgische besmetting met nieuwe variant: “We kunnen niet uitsluiten dat ze in ons land besmet raakte”
Ons land heeft een spijtige Europese primeur te pakken: we zijn het eerste land in Europa waar de nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant vastgesteld is. Het gaat om een jonge vrouw die onlangs vanuit Egypte via Turkije was gereisd, elf dagen na het reizen kreeg ze milde symptomen. “Maar we kunnen niet uitsluiten dat de infectie in Belgie is gebeurd”, zeggen virologen. -
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
PREMIUM
Vlad Vanderkelen maakte de nu al iconische foto van Olivier Vandecasteele: “We kenden elkaar niet, maar op de vlucht van Oman naar België zijn we vrienden geworden”