Operatie Kelk: slachtoffer pleit voor teruggave dossiers en doorstart
Delen per e-mail
Een van de slachtoffers van seksueel misbruik die bij de commissie-Adriaenssens aanklopten, socioloog Jan Hertogen, pleit voor de teruggave van de dossiers die in het kader van Operatie Kelk bij de commissie in beslag genomen werden. Dan kan "een nieuwe start gegeven worden aan de melding, erkenning, tegemoetkoming en het onderzoek van seksueel misbruik in de Kerk".
In het onderzoek naar mogelijk kindermisbruik en eventuele doofpotoperaties daarrond liet de Brusselse onderzoeksrechter Wim de Troy op 24 juni onder meer huiszoeking doen bij de commissie-Adriaenssens, die in opdracht van de katholieke Kerk seksueel misbruik van kinderen binnen de Kerk onderzocht. Bij de commissie werden 475 dossiers in beslag genomen.
Vertrouwen slachtoffers geschaad
Het parket-generaal onderzocht daarna of de huiszoekingen in Operatie Kelk volgens de regels waren verlopen en zou tot de conclusie gekomen zijn dat de in beslag genomen dossiers niet mogen worden gebruikt. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) sprak zich daar op 13 augustus over uit, maar maakte haar arrest niet bekend. Morgen geeft het parket-generaal uitleg over het arrest van de KI.
De kernvraag volgens Hertogen is wat er zal gebeuren met de misbruikdossiers. De inbeslagname heeft het vertrouwen van de slachtoffers beschadigd en hen opnieuw in een positie van machteloosheid gebracht, zegt hij in een e-mail. Hertogen wil zijn dossier terug en pleit voor een "nieuwe start van een Meldings- en Erkenningspunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk", zodat ook het gerecht "met medewerking van de slachtoffers werk kan maken van het onderzoek". (belga/dea)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
23
Louis Michel over Bouchez: “Zijn grootste zwakte is zijn intelligentie”
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Eurocommissaris Louis Michel (MR) heeft het in een interview met de krant La Dernière Heure opgenomen voor partijgenoot Georges-Louis Bouchez. Die kreeg na het vorige Overlegcomité van 24 maart bakken kritiek omdat hij - nog voor premier Alexander De Croo (Open Vld) goed en wel uitgesproken was - de beslissingen van de regering met de grond gelijk maakte. De MR maakt nochtans deel uit van de federale meerderheid. -
Update
"Onderzoeksdaden na huiszoekingen bij Danneels moeten vernietigd worden"
Alle onderzoeksdaden gebaseerd op de huiszoekingen bij het aartsbisdom, moeten worden vernietigd volgens het parket-generaal. De huiszoekingen bij het aartsbisschoppelijk paleis, bij kardinaal Danneels thuis en op zijn kantoor zijn volgens het parket-generaal onwettig. Dat heeft de advocaat van Danneels bekendgemaakt. -
PREMIUMGenk
Martijn (24) bouwt tweedehands busje om tot huis op wielen: “Twijfelen hielp me niet, dus ik ben er gewoon aan begonnen”
-
-
719
Sihame El Kaouakibi stapt zelf uit Open Vld, maar blijft wel in Vlaams Parlement zetelen: “Belgische situatie scoort slechter dan toestand in sommige rimboes”
Sihame El Kaouakibi stapt op eigen initiatief uit Open Vld. Dat is bevestigd aan onze redactie. Ze blijft wel nog in het Vlaams Parlement zetelen als onafhankelijke. In een korte mededeling op Instagram zegt ze dat ze “met pijn in het hart” afscheid neemt van haar partij, maar dat ze ervoor kiest om “de eer aan zichzelf te houden”. Ze neemt ook een stap terug uit het bestuur van haar vzw Let’s Go Urban. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs.