Federale procureurs Paule Somers en Bernard Michel lazen gisteren al de eerste 117 pagina's voor.
Volledig scherm
Federale procureurs Paule Somers en Bernard Michel lazen gisteren al de eerste 117 pagina's voor. © Photo News

Openbaar ministerie gaat op terreurproces voort met voorlezen akte van beschuldiging

Het openbaar ministerie gaat vandaag voort met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Gisteren lazen federale procureurs Paule Somers en Bernard Michel al de eerste 117 pagina's voor van de akte, aandachtig gevolgd door de jury. Vandaag volgen de overige pagina's van het document, dat 467 pagina's telt.

 1. Mohamed Abrini: “Als transport blijft gebeuren met satanische muziek en blinddoek beantwoord ik geen vragen meer”

  Mohamed Abrini: “Als transport blijft gebeuren met satanische muziek en blinddoek beantwoord ik geen vragen meer”

  Op de eerste dag van het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek heeft Mohamed Abrini van zich doen spreken. De zogenaamde ‘man met het hoedje’ klaagde de manier aan waarop hij getransporteerd werd en verhief daarbij zijn stem. “Ik word naar hier gebracht met luide, satanische muziek en een blinddoek. We worden niet gerespecteerd. Als we op die manier behandeld blijven worden, beantwoord ik geen vragen meer van de voorzitter of van de jury.” Jonathan De Taye, advocaat van een andere beschuldigde, kondigde aan dat hij morgen zou vragen om het proces hierom te schorsen.
 1. OCAD-topman: “Sinds aanslagen Brussel dreiging eerder van daders die alleen handelen”

  OCAD-top­man: “Sinds aanslagen Brussel dreiging eerder van daders die alleen handelen”

  Naar aanleiding van de start van het proces over de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel blikt Gert Vercauteren, interim-directeur van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD, terug. “De aanslagen van Brussel waren de laatste aanslagen in Europa waarbij Islamitische Staat commando’s kon uitsturen die ginder voor een deel getraind waren en van daaruit gecontroleerd werden”, zei hij in ‘De Ochtend’ op VRT Radio 1. In een persbericht waarschuwt hij voor daders die alleen willen handelen.
 2. Beschuldigden terreurproces ergeren zich aan transport en fouillering: “Als het zo blijft, zeg ik niets meer”
  PREMIUM

  Beschuldig­den terreurpro­ces ergeren zich aan transport en fouille­ring: “Als het zo blijft, zeg ik niets meer”

  Zes en een half jaar nadat de bommen insloegen in Zaventem en Maalbeek, was het vanochtend eindelijk zover: het terreurproces ging van start, door velen ‘het proces van de eeuw’ genoemd. Het moest een eerste administratieve zittingsdag worden, tot Mohamed Abrini plots het woord nam. “Ik voel mij al zeven jaar het slachtoffer van wraak”, klonk hij met verheven stem over de manier waarop hij opgesloten en getransporteerd wordt. Zijn uitspraken dreigen nu nog een staartje te krijgen.