Open Vld wil sociale woning beperken in tijd voor mensen die arbeidsgeschikt zijn, oppositie reageert scherp
Mensen die arbeidsgeschikt zijn, zullen na negen jaar hun sociale woning moeten verlaten. Dat stelt Open Vld voor in ‘De Morgen’. Oppositiepartijen Groen en Vooruit reageren uiterst kritisch op het voorstel. “Als minister Somers alle mensen met een laag inkomen na negen jaar op de private huurmarkt verplicht wil laten huren, dan stort hij een groot deel van deze mensen in armoede”, zegt An Moerenhout (Groen). Maxim Veys (Vooruit) spreekt over “nutteloze profilering”.
“We zitten midden in een dubbele Vlaamse wooncrisis”, zegt minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) in ‘De Morgen’. “Enerzijds is er een enorm tekort aan sociale woningen. Anderzijds wordt het ook voor steeds meer tweeverdieners moeilijker om een eigen woning te verwerven, door de stijgende prijzen. De discussie of we de 500 miljoen van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) moeten voorbehouden voor sociale woningen of aan de private sector moeten geven, is in dat licht eigenlijk een discussie in de marge. 500 miljoen euro, dat zijn zo’n 2.500 woningen.”
“Armoede is geen fataliteit”
Concreet stellen Somers en Open Vld onder meer voor om het toekennen van een sociale woning te beperken in de tijd voor mensen die arbeidsgeschikt zijn. “In de praktijk is een sociale woning vaak voor het leven”, zegt Somers. “In ons voorstel heb je als arbeidsgeschikte huurder na negen jaar sowieso geen sociale woning meer. Maar gedurende die periode ga je wel intensief begeleid worden naar werk, meer inkomen en zelfredzaamheid. Als je na negen jaar nog steeds een sociale woning nodig hebt, is dat een nederlaag voor de maatschappij. Armoede is geen fataliteit.”
Volgens minister Diependaele wordt er nu al na negen jaar gecontroleerd of de huurder nog aan alle voorwaarden voldoet.
“Schijnoplossing”
Het Vlaams Huurdersplatform noemt het voorstel een "schijnoplossing", omdat mensen die te weinig verdienen om op de private markt een plek te vinden, dan opnieuw riskeren in de problemen te komen.
Oppositiepartij Groen reageert ronduit onthutst: “Vandaag worden sociale huurders na negen jaar al gecontroleerd op de hoogte van hun inkomen. Als dat inkomen nog steeds heel laag is, dan wordt hun contract verlengd. En dat is maar normaal”, zegt An Moerenhout. “De huurprijs op de private markt is driemaal zo hoog als op de sociale markt. Net vandaag werd bekend dat de private huurprijs in Vlaanderen alweer gestegen is, met gemiddeld 38 euro. De gemiddelde huurprijs bedraagt vandaag 846 euro. Als minister Somers alle mensen met een laag inkomen na negen jaar op de private huurmarkt verplicht wil laten huren, dan stort hij een groot deel van deze mensen in armoede. Dat is onaanvaardbaar.”
“Nutteloze profilering”
Vorige week reageerde de oppositie al scherp op het voorstel van Diependaele om honderden miljoenen euro’s aan leningen die bedoeld zijn voor de sociale huisvestingsmaatschappijen maar nog niet opgenomen werden, ter beschikking te stellen aan privé-ontwikkelaars of particulieren.
“We hebben nu al bijna iedere luchtballon gehoord bij de Vlaamse regering”, zegt Maxim Veys van Vooruit maandag. “170.000 mensen wachten op een betaalbare woning. Het is overduidelijk wat de enige oplossing is: meer en sneller sociale woningen bouwen en renoveren. De Vlaamse regering slaagt daar maar niet in. In Nederland zijn 29 procent van de woningen sociaal. In Frankrijk 18 procent. In Vlaanderen slechts 6 procent. Bouwen moet een prioriteit zijn, al de rest is nutteloze profilering.”
Ook CD&V kritisch
Ook CD&V is not amused. Bij monde van Vlaams parlementslid Vera Jans reageerde de partij, die samen met N-VA en Open Vld in de Vlaamse regering zit, vorige week ook al afwijzend op het voorstel van Diependaele. En ook het voorstel van Somers vindt zij maandag geen goed idee.
“De oplossing voor de lange wachtlijsten bij sociale woningen is om het geld dat hiervoor voorzien is, ook daadwerkelijk te gebruiken. We moeten ervoor zorgen dat er meer en sneller wordt gebouwd en dat we uit de huidige impasse geraken”, zegt ze. “Wie de woningen bouwt maakt niet uit, zolang de woningen terechtkomen bij de mensen die dit het meest nodig hebben. De toon die achter de recente voorstellen schuilt, als zou sociaal wonen een win-for-life zijn, polariseert en dat vind ik bijzonder kwalijk.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
PREMIUMPolitiek10
ANALYSE. Het strategische plan van Tom Van Grieken: hoe het Vlaams Belang Vlaanderen wil veroveren bij de volgende verkiezingen
-
PREMIUM
ASSISEN. Guy Pardaens (65) sloeg zijn ex het hoofd in met klauwhamer en raakte zelf zwaar verbrand toen hij huis opblies: “Ze is al lachend gestorven”
-
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
Facebook updatet privacybeleid met begrijpbaardere taal
Meta, het concern boven onder meer Facebook en Instagram, steekt zijn privacybeleid en servicevoorwaarden in een nieuw jasje. Op juridisch vlak wijzigt er niks, maar gebruikers van de sociale media zullen de informatie overzichtelijker en in een begrijpbaardere taal voorgeschoteld krijgen. -
9
Waalse regering geeft 25 miljoen voor aankoop beschadigde eigendommen na overstromingen
De Waalse regering heeft besloten 25 miljoen euro toe te kennen aan steden en gemeenten voor de aankoop van eigendommen die beschadigd werden door de overstromingen van juli vorig jaar. Dat heeft ze in een persbericht laten weten. De bedoeling is dat het geld gebruikt wordt voor risicobeheer. -
PREMIUM
Diependaele (N-VA) wil half miljard voor sociale woningen doorschuiven naar private huurmarkt: “En wij dan? Wij wachten al zeven jaar op een geschikt huis”
Ondanks dat er 170.000 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning, wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) een half miljard euro doorschuiven naar de private huurmarkt. Een voorstel dat van alle kanten kritiek krijgt. Een gezin dat al jaren op de wachtlijst staat en een bewoner die al jaren wacht op renovatiewerken in zijn sociale woonwijk reageren.