Open Vld dient wetsvoorstel in voor een federale kieskring, ook Groen voorstander

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en partijgenoot Patrick Dewael dienen een wetsvoorstel in om een federale kieskring in te voeren. Dat schrijft ‘De Standaard’ vrijdag. Bij HLN LIVE legt Lachaert uit hoe 20 van de 150 zetels in de Kamer ingevuld worden door nationale kandidaten en waarom de Vlaamse liberalen met het voorstel komen: “Stel dat Bart De Wever een alternatief wil maken voor het land, kan niemand buiten Antwerpen op hem stemmen.”

321 reacties

 • jintha peeters

  1 maand geleden
  gewoon elke partij moet opkomen ik elk landsgedeelte en wie dan de meetste stemmen heeft mag de eerste minister leveren. en schaf de nutteloze deelregeringen af . een land een regering
 • Gilbert Wellens

  1 maand geleden
  Hebben ze daar in de Melsenstraat niks beter te doen dan onzin uit te kramen? Je zou bijna zeggen dat die daar alle dagen zitten te kaarten. Het Vivaldi-orkest speelt op de Titanic
 • marc castermans

  1 maand geleden
  Geef de twee gewesten hun volledige autonomie en geef ze financiële verantwoordelijkheid. Brussel wordt een gezamenlijk gewest en de Duitstaligen mogen in een referendum kiezen bij wie ze willen horen. Alles opgelost, de Vlamingen en de Duitstaligen blij; de Walen hebben wat ze willen en kunnen hun eigen geld uitdelen. Brussel moet beginnen luisteren.
 • Jef Duvillager

  1 maand geleden
  Een federale kieslijst met 100 verkiesbare plaatsen netjes volgens bevolkingsquotum qua Nederlandstaligen, Franstaligen en Duitstaligen. Het wordt een uitgebreide keuzemogelijkheid waarbij iedere Belg een stem op zijn / haar kandidaat kan plaatsen. Met de huidige informaticatools perfect doenbaar. Democratie.
 • grootaert rené

  1 maand geleden
  Federale kieskring IS EERSTE GOEDE STAP voor beter en efficienter bestuur! Hopelijk gesteund door meeste partijen.