Ontwerpbeeld van de nieuwe gevangenis in Haren (illustratiebeeld)
Volledig scherm
Ontwerpbeeld van de nieuwe gevangenis in Haren (illustratiebeeld) © RV

‘Op weekend’ in de gevangenis: 10-tallen magistraten mogen splinternieuwe gevangenis van Haren uittesten

Vanaf oktober 2022 kunnen gedetineerden naar een nieuw gevangeniscomplex in Haren-Brussel worden gestuurd. Tot dan kunnen tientallen magistraten zich er nog vrijwillig laten opsluiten. Bij wijze van test kunnen ze tijdens een ‘weekendje weg’ - twee dagen en één nacht - ontdekken wat het leven als gedetineerde precies inhoudt.

 1. Gemeente zegt ‘neen’ tegen open asielcentrum in leegstaand hotel: “Al genoeg risicovolle instellingen op ons grondgebied”
  PREMIUM
  Diegem

  Gemeente zegt ‘neen’ tegen open asielcen­trum in leegstaand hotel: “Al genoeg risicovol­le instellin­gen op ons grondge­bied”

  Er komt een open asielcentrum voor 375 vluchtelingen in het leegstaande Parker Hotel in Diegem. Dat heeft staatssecretaris Sammy Mahdi beslist. Iets waar ze in Machelen niet mee kunnen lachen. “Na de megagevangenis, de luchthaven, de NATO en Eurocontrol is dit de zoveelste risicovolle instelling op of net naast ons grondgebied”, zegt burgemeester De Groef. Maar kan de gemeente het asielcentrum nog tegenhouden?
 2. Uitslaande brand treft drie woningen en kinderdagverblijf in Boechout: “We mochten nog juist onze honden in veiligheid brengen”
  Boechout

  Uitslaande brand treft drie woningen en kinderdag­ver­blijf in Boechout: “We mochten nog juist onze honden in veiligheid brengen”

  In de Alexander Franckstraat in Boechout is dinsdagmiddag brand uitgebroken in een woning. Het vuur werd al gauw uitslaand en verspreidde zich over een aantal huizen. Ondertussen is de situatie onder controle, maar de schade aan de getroffen huizen is enorm. Ook een kinderdagverblijf op de hoek bleef niet gespaard. Gelukkig raakte niemand gewond. “Toen ik aankwam zag ik juist de vlammen overslaan naar onze woning.”
 3. Nieuw justitieplan belooft meer geld, maar ook strengere straffen: “Zelfs 15 dagen cel zullen uitgezeten moeten worden”
  PREMIUM

  Nieuw justitie­plan belooft meer geld, maar ook strengere straffen: “Zelfs 15 dagen cel zullen uitgezeten moeten worden”

  "Justitie zal sneller, menselijker en straffer dan ooit worden." Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) schuwde gisteren de grote woorden niet bij de aankondiging van zijn vernieuwingsplan voor justitie. Het budget stijgt met een half miljard, én vanaf eind dit jaar wordt men strenger. ‘Slecht nieuws’ voor wie slechts een korte gevangenisstraf krijgt, maar ook voor ... snelheidsduivels. De grootste krachtlijnen van het nieuwe justitieplan.