Op vakantie naar rode zone? Geen recht op uitkering als je daarna niet kan werken omdat je in quarantaine moet
Wie na een reis naar het buitenland in quarantaine moet en niet van thuis kan werken, kan onder bepaalde voorwaarden een uitkering krijgen als tijdelijke werkloze. Maar dat is níét geval als je willens wetens naar een rode zone op vakantie bent vertrokken. “Dan is er geen sprake van overmacht”, klinkt het bij de RVA.
Delen per e-mail
Karine Moykens, de voorzitter van het interfederaal comité voor testing en tracing, kondigde eerder deze maand aan dat wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland, vanaf vandaag weer verplicht in quarantaine moet en dat voor een periode van tien dagen. Na zeven dagen zou je je ook moeten laten testen op het coronavirus. Het Overlegcomité neemt daar vrijdagmiddag een definitieve beslissing over. Maar wat als je door de quarantaine niet kan gaan werken?
Volgens de RVA zijn de regels duidelijk. Als de quarantaine het gevolg is van een reis naar een rode zone binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland en die plaats was al een rode zone bij je vertrek, dan heb je géén recht op tijdelijke werkloosheid. Het gaat dan immers niet om een situatie van overmacht. Hetzelfde geldt voor reizen naar alle andere landen dan de bovenstaande.
“Vrije keuze”
“In deze gevallen is er ofwel een reisverbod ofwel weet men op voorhand dat men in quarantaine zal moeten gaan bij terugkeer”, bevestigt de RVA aan de redactie van HLN. “De quarantaine is dus het gevolg van een vrije keuze van de werknemer. Dat geldt dus ook voor de landen waarvoor sinds 25 september geen reisverbod meer geldt, maar alleen een negatief reisadvies.”
Voor werknemers die na hun terugkeer uit een rode zone in quarantaine moeten en aan telewerk kunnen doen, is er geen probleem. Anderen zullen betaald of onbetaald verlof moeten nemen.
Wanneer je wél een uitkering als tijdelijke werkloze kan krijgen? Als de zone waaruit je terugkeert nog niet rood was bij vertrek en in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland ligt. Je moet dan wel een quarantainegetuigschrift kunnen voorleggen van je arts of het contactcentrum.
Gecontroleerd
De RVA waarschuwt dat er gecontroleerd zal worden. “Als de voorwaarden niet vervuld zijn - als er bijvoorbeeld een reisverbod of een negatief reisadvies was bij je vertrek - zal de tijdelijke werkloosheid geweigerd worden of achteraf teruggevorderd als ze ten onrechte uitgekeerd blijkt te zijn”, klinkt het nog.
Lees ook: Is reizen mogelijk? Welke voorwaarden gelden er? Wat na thuiskomst? De belangrijkste vragen voor reizigers beantwoord (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
-
Knokke-Heist
Ook in bossen van Knokke-Heist zijn steeds meer ‘wildkakkers’ aan het werk
In onze bossen zijn steeds meer wildplassers en -kakkers aan het werk. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan openbare toiletten, nu de horeca gesloten is. Ook in Knokke-Heist kennen ze het fenomeen. Boswachter Koen Maréchal vindt meer en meer toiletpapier en uitwerpselen terug. -
PREMIUMShowbizz
Heel wat BV’s trekken op vakantie naar Dubai: “Veel veiliger dan thuis”
Verschillende bekende Vlamingen lijken tijdens deze lockdownperiode de weg te hebben gevonden naar het zonovergoten Dubai. De nieuwe ‘city that never sleeps’, waar corona alleen maar een ellendige herinnering lijkt. Nochtans raadt Buitenlandse Zaken reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten ten zeerste af. “De grenzen zijn open en je hebt een negatieve coronatest nodig. Geen misdaad dus”, reageert Natassia Van Kerkvoorde (28), de vriendin van Wout Bru (51), onder meer. -
Bouchez: “Topambtenaar Frank Robben moet kiezen tussen functies”
Topambtenaar Frank Robben, die administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) is en ook deel uitmaakt van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), moet een keuze maken tussen deze twee functies. Dat zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. -
Studenten: “Hadden gehoopt op kotbubbel, maar tevergeefs”
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) noemt het betreurenswaardig dat de kotbubbel ook op het Overlegcomité van vrijdag nog niet afgeklopt is. "Al enkele weken geleden hebben we daarover een akkoord gesloten met de verschillende ministers van Onderwijs", zei Sander Vanmaercke van de VVS in een eerste reactie aan VTM Nieuws. "Iedereen staat daarachter, maar toch komt die er nog altijd niet."
73 reacties
FRANÇOIS GORIS
BART VANDEPITTE
yves boussemaere
Walter Nees
Marc Geerts