Volgens Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten is er "op papier geen leerkrachten te kort".
Volledig scherm
Volgens Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten is er "op papier geen leerkrachten te kort". © Belga, Shutterstock

“Op papier zijn er leerkrachten genoeg”, menen experts en politici

Er zijn meer dan genoeg leerkrachten, ondanks het lerarentekort. Dat schrijft ‘De Standaard’ vrijdag na het bekijken van de cijfers en interviews met experts. Nu de quick wins in de strijd tegen het lerarentekort gerealiseerd zijn, lonkt de volgende stap: een reorganisatie.

56 reacties

  • robert stijnen

    2 maanden geleden
    Het klop dat er meer dan genoeg leerkrachten zijn als men ze maar effectief les zou laten geven Een vb een boventallige leerkracht krijgt een x aantal lesuren en voor de rest moet hij administratieve taken doen in samen spraak met de directie Sons vragen deze of ze niet boventallig willen worden is samen spraak met de vakbonden Ook de regel dat scholen x aantal uren van het lesuren pakket mogen gebruiken om zogezegd leerlingen bij te werken is larie want dan verliest deze leerling elders kennis
  • Ghislain Claerbout

    2 maanden geleden
    Vele oplossingen liggen voor het grijpen. Wat velen niet begrijpen is dat de minister geen baas is maar wel de koepels ( die vooral tuk is op zijn machtspositie naargelang hun politieke kleur) en vooral de vakbond. Dit wordt een potje die nooit opgelost zal worden. Vergeet ook niet het aantal oudere leerkrachten die hun ziekte dagen op consumeren want die dagen moeten natuurlijk op voor men in pensioen kan gaan. Wacht nog altijd op een publicatie waarop het gedrag van ziektedagen wordt getoond.
  • Gust Vandamme

    2 maanden geleden
    Job aantrekkelijker maken is simpel: max 15 lln per klas. Vanaf 50 jaar minder lesuren en op school nieuwe leerkrachten begeleiden die daardoor ook 'betere' klassen kunnen hebben. Scholen met veel indicatorleerlingen: premie voor leerkrachten die daar werken. En deftige opslag als we het dan toch allemaal zo belangrijk vinden. Administratie naar absolute minimum en laten doen door secretariaat. Alle zij-instromers zijn een dikke middelvinger naar alle leerkrachten die wel een diploma hebben.
  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    Misschien liggen die verantwoordelijkheden zelfs niet bij de onderwijsministers, marc castermans. We doen al 100 jaar falende pogingen om het onderwijs te hervormen. De verzuiling is het grote probleem. Zolang die er is kan men geen efficiënt onderwijsbeleid voeren. En nog minder in een verzuild land met 6 regeringen en een verzuild politiek landschap waardoor men regeringen moet vormen met 7 partijen.
  • Hans De Tant

    2 maanden geleden
    Ik had gehoopt dat experts niet meer op papier werkten...
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. ANALYSE. "Het idee dat burgers financieel gestraft kunnen worden als de overheid faalt, is gevaarlijk”
    PREMIUM

    ANALYSE. "Het idee dat burgers financieel gestraft kunnen worden als de overheid faalt, is gevaarlijk”

    “Al het federale gedoe van de afgelopen weken en maanden duwde de Vlaamse regering in de schaduw. Dat is niet altijd in haar nadeel”, schrijft professor Carl Devos. “Binnen de Vlaamse regering hoopt men dat ogenschijnlijke rust het verschil maakt met het geruzie in Vivaldi, maar onderhuidse spanningen doorprikken die strategie. Als Jan Jambon in Davos zit, dansen de muizen in het Vlaams Parlement al eens vaker op tafel. In 2022 over stikstof, nu over onderwijs.”
  3. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.