“Op papier zijn er leerkrachten genoeg”, menen experts en politici
Er zijn meer dan genoeg leerkrachten, ondanks het lerarentekort. Dat schrijft ‘De Standaard’ vrijdag na het bekijken van de cijfers en interviews met experts. Nu de quick wins in de strijd tegen het lerarentekort gerealiseerd zijn, lonkt de volgende stap: een reorganisatie.
Velen denken bij het lerarentekort in Vlaanderen en Brussel aan een krimpend personeelsbestand. Het tegendeel is waar, blijkt uit data die ‘De Standaard’ verzamelde. Het aantal personeelsleden in het Vlaamse onderwijs stijgt en blijft stijgen. Zowel in absolute aantallen als in aantal voltijdse equivalenten (FTE’s) sneuvelden vorig schooljaar alle records.
Eind december 2022 werd aan 204.607 personeelsleden een salaris uitbetaald. In tien jaar tijd steeg het aantal FTE’s van 169.999 in 2012 naar 185.235 in 2022. Dat is contra-intuïtief, maar wel goed nieuws. Mensen lopen nog altijd warm voor een baan in het onderwijs, zij het niet altijd als leerkracht.
De verklaring voor die stijging is veelzijdig: enerzijds wordt er geïnvesteerd, bijvoorbeeld in extra kinderbegeleiders. Anderzijds volgt het personeelsbestand ook de demografische evolutie. Het aantal leerkrachten correleert met het stijgende aantal kinderen en jongeren. Toch blijft er een structureel tekort aan leerkrachten, zowel in het basis- als het secundair onderwijs.
Experts als onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) en Dirk Van Damme, ex-topman bij de OESO, wijzen op de inefficiënte netstructuur en de lage norm om een richting te mogen organiseren. Er zijn katholieke scholen, provinciale scholen, GO!-scholen, enzovoort. Vaak met identieke opleidingen op een boogscheut afstand. Samenwerking tussen de netten is uitzonderlijk.
“Drie oplossingen”
Open Vld-parlementslid Gwendolyn Rutten ziet in de cijfers een bewijs van haar eerdere stelling dat er op papier geen lerarentekort is, maar dat er wel onvoldoende leerkrachten voor de klas staan. Volgens Rutten moeten er drie zaken gebeuren om ervoor te zorgen dat er meer leerkrachten voor de klas staan.
Ten eerste moeten leerkrachten volgens Rutten “meer bezig zijn met lesgeven in plaats van met bijzaken”. “Onderzoek toont aan dat leerkrachten maar een derde van hun werktijd effectief aan het lesgeven zijn. Heel wat tijd gaat naar organisatie, vergaderen of administratie”, klinkt het. Zij pleit voor “één jaar paperasvrij werken”.
Ten tweede moet de uitstroom gestopt worden. Veel leerkrachten stoppen binnen de vijf jaar. Dat heeft verschillende reden. Eén ervan is dat beginnende leerkrachten veel onzekerheid hebben. Ze moeten zelf lesuren bij elkaar sprokkelen om aan een volledig lessenrooster en dus loon te geraken. Volgens Rutten moet er nagedacht worden om leerkrachten meer centraal aan te stellen en in te zetten, in plaats van de zoektocht naar voldoende uren helemaal af te wimpelen op beginnende leerkrachten, wat voor bijkomende planlast en stress zorgt.
Ten derde moeten de onderwijsgroepen, -koepels en -netten zich “anders organiseren en moeten ze meer samenwerken”. “Vandaag is het mogelijk dat aan de ene kant van de straat een school staat met een vacature voor een bepaald vak en aan de andere kant een school met een leerkracht met te weinig uren in datzelfde vak. Als die scholen tot een andere onderwijsgroep - laat staan onderwijsnet - behoren, is het de facto onmogelijk om voor beide scholen te werken. Dat soort hallucinante situaties moeten verdwijnen”, aldus Rutten.
Te weinig effectief voor de klas
Volgens Vlaams parlementslid en voorzitter van de commissie Onderwijs Karolien Grosemans (N-VA) weerspiegelt “de theoretische leerkracht-leerling ratio niet de werkelijke klasgrootte”. “We hebben in Vlaanderen één van de laagste ratio’s, dit wil zeggen dat de meeste landen minder leerkrachten per leerling hebben”, zegt ze. “Vooral in het secundair onderwijs zijn er zeer veel mensen die wel betaald worden met onderwijsmiddelen maar niet voor de klas staan. Dit valt niet te rijmen met het tekort aan leraars in de klas en moet aangepakt worden.”
Ook CD&V-parlementslid Lies Vandromme reageert: “Ik lees vooral veel over wat leerkrachten wel en niet moeten zijn en moeten doen. Het lijkt wel of de Raad der Wijzen de debatten niet in de luwte, maar op de stoep voert. En ik hoor daar maar weinig hoe we concreet aan de slag gaan met de problemen die zich stellen in het onderwijs”, zegt ze. “Zo lijken leerkrachten wel weerloze pionnen op een ideologisch schaakbord. En zo betuttelen we hen kapot, recht richting de uitgang. Vrijheid van onderwijs blijft voor CD&V de hoeksteen van het onderwijssysteem. Daarbinnen ontplooien zich de beste onderwijskansen voor leerlingen.”
Kijk. Minister van Onderwijs Ben Weyts verdedigt zich op kritiek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amper 1 op de 5 scholieren in armoede maakt gebruik van Robin-pas om schoolfacturen te helpen betalen
De uitrol van de Robin-pas, die scholieren in armoede uit het secundair onderwijs moet helpen om hun schoolfacturen te betalen, verloopt nog altijd traag. Van de uitgedeelde passen wordt amper één op de vijf verzilverd, zo bericht De Morgen. -
“Barones Myriam Ullens (70) van ooit steenrijke Belgische familie doodgeschoten door stiefzoon”
Myriam Ullens de Schooten Whettnall (70), een bekende Waalse barones, is deze ochtend doodgeschoten voor haar woning in Lasne. Dat melden verschillende Waalse media. De dader zou haar stiefzoon Nicolas (58) zijn. Met hem zou ze al langer in conflict hebben gelegen rond enkele erfeniskwesties. Myriam Ullens behoorde tot een ooit steenrijke familie, met diepe vertakkingen in onder meer de Weight Watchers. -
PREMIUMPolitiek
Zijn de zeven miljoen euro aan te veel betaalde pensioenextra’s definitief verloren? Kamer stapt naar parket
De ‘onwettige’ pensioenbonussen die 5 ex-voorzitters en 8 topambtenaren van de Kamer kregen, zijn moeilijk te recupereren. Dat concluderen twee nieuwe juridische adviezen, én schrijven de huidige topambtenaren in hun rapport. Maar ondanks die pessimistische berichten willen de politici zelf de strijdbijl nog niet begraven: “Het wordt elke dag erger. Alleen de rechtbank kan ons nog redden.” -
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM
ANALYSE. "Het idee dat burgers financieel gestraft kunnen worden als de overheid faalt, is gevaarlijk”
“Al het federale gedoe van de afgelopen weken en maanden duwde de Vlaamse regering in de schaduw. Dat is niet altijd in haar nadeel”, schrijft professor Carl Devos. “Binnen de Vlaamse regering hoopt men dat ogenschijnlijke rust het verschil maakt met het geruzie in Vivaldi, maar onderhuidse spanningen doorprikken die strategie. Als Jan Jambon in Davos zit, dansen de muizen in het Vlaams Parlement al eens vaker op tafel. In 2022 over stikstof, nu over onderwijs.” -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit.
56 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerrobert stijnen
Ghislain Claerbout
Gust Vandamme
Gino Denil
Hans De Tant