Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Op een na hoogste aantal overlijdens in vijf jaar, hart- en vaatziekten blijven belangrijkste doodsoorzaak

Het voorbije jaar lijkt het op een na hoogste aantal overlijdens te zullen tellen van de afgelopen vijf jaar. Alleen in 2020 lag dat aantal nog hoger. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van statistiekbureau Statbel.

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Vlaams Parlement keurt kader voor afstandsonderwijs in secundair goed

  Vlaams Parlement keurt kader voor afstandson­der­wijs in secundair goed

  Het Vlaams Parlement heeft woensdag het kader goedgekeurd dat afstandsonderwijs of hybride onderwijs in het secundair onderwijs structureel verankert. In dat kader is er ook een bovengrens voor het aandeel afstandsonderwijs vastgelegd. Voor de eerste graad gaat het om maximaal 20 procent van de tijd, voor de tweede graad om maximaal 30 procent en voor de derde graad om maximaal 40 procent. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moeten scholen wel garanties voorzien voor kwetsbare kinderen. Zij moeten altijd het recht hebben om onderwijs op school te volgen.
 3. OPROEP. Wat is jouw ervaring als lgbtqia+ in de moslimgemeenschap?

  OPROEP. Wat is jouw ervaring als lgbtqia+ in de moslimge­meen­schap?

  In Antwerpen heeft zaal De Roma in Borgerhout het evenement Queer Iftar op 31 maart geannuleerd om veiligheidsredenen. Het was de bedoeling om een veilige ruimte te creëren voor moslims uit de lgbtqia+-community om een iftar te vieren, de maaltijd die moslims mogen nuttigen na zonsondergang. Maar een reeks van bedreigingen - het is niet duidelijk uit welke hoek die kwamen - noopte de organisatoren om het initiatief af te gelasten. Dat is een spijtige zaak voor niet-hetero’s uit de moslimgemeenschap. Voor hen is het lang niet evident om zich te outen.