Op iets meer dan een derde (35 procent) van de meetpunten in Vlaanderen is de grondwaterstand hoog tot zeer hoog.
Volledig scherm
Op iets meer dan een derde (35 procent) van de meetpunten in Vlaanderen is de grondwaterstand hoog tot zeer hoog. © ANP

Op 9 van de 10 meetplaatsen normale tot (zeer) hoge grondwaterstanden

Op bijna 9 van de 10 (89 procent) van de meetplaatsen in Vlaanderen staat het grondwater normaal, hoog of zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) woensdag bekendgemaakt hebben.

 1. Partijvoorzitters De Wever en Lachaert voor het eerst samen in studio na vorming federale regering: “Ideologisch zijn we mekaars beste vrienden”

  Partijvoor­zit­ters De Wever en Lachaert voor het eerst samen in studio na vorming federale regering: “Ideolo­gisch zijn we mekaars beste vrienden”

  De vorming van de federale regering heeft diepe wonden geslagen bij de N-VA, die de Open Vld daarin woordbreuk verwijt. Het zit sindsdien stevig scheef tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega van de Open Vld, Egbert Lachaert. Voor het eerst zaten ze vanochtend nog eens samen in een tv-studio, die van De Zevende Dag. Tot een grote verzoening kwam het niet, al waren beide voorzitters het over sommige punten roerend met elkaar eens. “Ideologisch zijn me mekaars beste vrienden, maar ik heb een fundamenteel probleem met Vivaldi omdat die federale regering geen Vlaamse meerderheid heeft”, zei De Wever.
 2. Wateroverlast in het IJzerbekken: “De oude boeren hier weten meer dan tien architecten die in Brussel over onze ruimtelijke ordening beslissen”
  PREMIUM

  Waterover­last in het IJzerbek­ken: “De oude boeren hier weten meer dan tien architec­ten die in Brussel over onze ruimtelij­ke ordening beslissen”

  De inwoners van het IJzerbekken, in de Westhoek, houden met één oog de buienradar in de gaten, met het andere hun voorraad zandzakjes. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht, maar vooral het water dat uit Frankrijk komt, baart zorgen. In Stavele en Roesbrugge begon het deze namiddag opnieuw te regenen en meteen betrokken de gezichten. “Als mijn café onder water komt te staan, is mijn leven eraan.”