Ook Vlaamse leerlingen uit tweede en derde graad middelbaar onderwijs vanaf 10 mei opnieuw voltijds naar school
Leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs kunnen vanaf maandag 10 mei opnieuw voltijds naar school. Dat werd bevestigd aan onze redactie na overleg tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de verschillende onderwijspartners en de virologen. Vanaf juni zullen meerdaagse uitstappen in eigen land ook opnieuw mogelijk zijn.
Na de paasvakantie is het onderwijs heropgestart zoals voor de vakantie. Dat wil zeggen dat de scholen de deuren heropenden, maar dat de tweede en derde graad van het secundair onderwijs wel halftijds afstandsonderwijs volgen.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft altijd benadrukt dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk naar 100 procent contactonderwijs te gaan, voor alle leerlingen. Dat is nodig voor hun pedagogische en mentale welzijn, luidt het. Net als de verschillende andere onderwijsministers van het land wilde hij eigenlijk al op 3 mei opnieuw op voltijds fysiek onderwijs overschakelen. Maar na overleg gisterenavond en op advies van de experten wordt dat dus, net als in het Franstalig onderwijs, met een week uitgesteld. Dat heeft alles te maken met de trage afname van het aantal besmettingen met het coronavirus.
Niet verplicht
Weyts benadrukt dat de terugkeer naar voltijds contactonderwijs vanaf 10 mei een mogelijkheid is, maar geen verplichting. “Scholen zijn zelf het beste geplaatst om de lokale situatie en de lokale noden het beste in te schatten”, klinkt het. Daarnaast blijven ook alle geldende maatregelen in het onderwijs, zoals het dragen van mondmaskers van kracht. Ook verluchten en ventileren blijft belangrijk. Scholen hebben extra middelen gekregen waarmee ze CO2-meters kunnen aankopen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden, en er wordt budget vrijgemaakt waarmee scholen geholpen kunnen worden om te werken aan de ventilatie.
Dinsdag ligt de positiviteitsratio nog altijd hoog, op 9,2 procent. Bij de tieners is dat zelfs 13,6 procent, blijkt uit het epidemiologisch rapport van Sciensano. Momenteel zijn nog 892 bedden op intensieve zorgen bezet.
Minister Weyts roept de scholieren dan ook op om zoveel mogelijk het collectief vervoer te vermijden en om buitenschoolse activiteiten te beperken tot één hobby. Aan de brede samenleving wordt gevraagd om de hygiënemaatregelen strikt na te leven, uit solidariteit met het onderwijs. “We vragen aan iedereen om prioriteit te geven aan het onderwijs”, zegt Weyts. “In de laatste rechte lijn van het schooljaar willen we álle leerlingen terug voltijds naar school brengen”.
De noodkreten die we horen over de leervertraging en het mentale welbevinden kunnen het best worden beantwoord binnen de school.
De onderwijskoepels zijn blij met dat vooruitzicht. “We zijn tevreden dat scholen in alle voorzichtigheid de mogelijkheid hebben om het schooljaar voor onze leerlingen op een zo normaal mogelijke manier af te ronden. De noodkreten die we horen over de leervertraging en het mentale welbevinden kunnen het best worden beantwoord binnen de school”, reageert Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Zo kunnen de leerlingen alsnog de eindejaarsrituelen beleven en kunnen onze scholen ze ondersteunen en beter oriënteren voor de toekomst.”
“Dit betekent veel voor onze leerlingen én voor onze collega’s”, vult Verdyck aan. “De signalen over de mentale gezondheid van veel jongeren zijn niet min. En ook de nood aan ondersteuning van onze leerlingen door onze onderwijsprofessionals is groot. De heropening biedt dus heel wat kansen om te zorgen voor het welbevinden van onze leerlingen en om nog maximaal het leren te garanderen.”
Meerdaagse uitstappen?
Nog op de agenda stonden onder meer de meerdaagse uitstappen. Meerdaagse binnenlandse uitstappen binnen de klasbubbel kunnen ten vroegste in juni georganiseerd worden, buitenlandse uitstappen kunnen dit schooljaar niet meer. De onderwijspartners vragen wel om eventuele uitstappen zo laat mogelijk te organiseren.
Het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs blijven werken volgens de veiligheidsmaatregelen van code rood.
Zelftesten
De Vlaamse regering hoopt bovendien dat de eind maart bestelde zelftesten vanaf midden mei kunnen ingezet worden in het onderwijs. In afwachting wil de regering de sneltesten die nog op voorraad liggen prioritair inzetten in het onderwijs. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Koen Daniëls. Volgens Beke doet het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid er alles aan om de zelftesten “zo snel als mogelijk” ter beschikking te stellen. “Maar de vooropgestelde momenten zijn niet gehaald”, geeft de minister toe. Er is nu sprake van “midden mei”, aldus Beke.
In afwachting van die zelftesten wil de Vlaamse regering de resterende sneltesten prioritair inzetten in het onderwijs. Volgens Beke gaat het om zo’n 600.000 testen. De afname van die sneltest moet wel gebeuren door medisch geschoold personeel. Maar volgens Beke kan daarvoor een beroep gedaan worden op de medische expertise in het onderwijs en op de bestaande samenwerking met het Rode Kruis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Knokke-Heist/Zeebrugge
Bultrugwalvis die vorige maand opdook voor kust van Knokke-Heist en Zeebrugge, levenloos aangespoeld in Nederland
De bultrugwalvis die een tijd geleden diverse keren opdook voor de kust van Knokke-Heist en Zeebrugge is overleden. Dat meldt de Stichting SOS Dolfijn. De walvis spoelde aan in Nederland. -
Francken: “Asielplan Nicole de Moor is een slag in het water”
“Het pakket maatregelen om de asielcrisis te bezweren, zal niets oplossen en is een slag in het water.” Dat zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken. -
Rombouts (CD&V) neemt Demir op de korrel: "Minister die weg inslaat van desinformatie is laatste dat we nodig hebben”
“Een minister die de weg inslaat van desinformatie of polarisering is het laatste dat we nodig hebben.” Dat zei Tinne Rombouts (CD&V) tegenover minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement. -
-
Livios
Vijf tips van groenexpert om je tuin te beschermen tegen droogte: “Te veel water geven, maakt je gras lui”
-
Geen enkele West-Europese politicus geeft meer uit: Tom Van Grieken spendeert meer dan 200.000 euro aan advertenties op sociale media
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft dit jaar reeds 219.059 euro uitgegeven aan advertenties op Instagram en Facebook, waarmee hij de West-Europese politicus is die het meest uitgeeft. Dat schrijft Knack dinsdag op zijn website op basis van cijfers van AdLens, een organisatie die onderzoek doet naar politieke advertenties op Facebook. -
Livios
Stop met schrobben in je badkamer: zo richt je je badkamer onderhoudsvriendelijk in
Vuile voegen, vlekken rond je kranen, kalkaanslag in de douche… Er komt heel wat kijken bij het proper houden van je badkamer. Maar sla je liever niet elke dag aan het poetsen? Interieurarchitect Ingrid Nelissen verklapt haar tips voor een onderhoudsvriendelijke badkamer aan bouwsite Livios. -
3M belooft 571 miljoen euro voor sanering na PFAS-vervuiling
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een overeenkomst bereikt met chemiebedrijf 3M. Er wordt 571 miljoen euro vrijgemaakt om de tuintjes van de inwoners in Zwijndrecht en de gronden rond de fabriek 3M te saneren. Dat is bevestigd aan ‘VTM Nieuws’.
58 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerVeerle Van der Veken
Bjorn Lodewijckx
Severine Degreef
Lieven Gevaert
Patrick Verbelen