Het nieuwe Zweedse gevechtsvliegtuig van de groep Saab, de JAS 39 Gripen E.
Volledig scherm
Het nieuwe Zweedse gevechtsvliegtuig van de groep Saab, de JAS 39 Gripen E. © afp

Ook Saab haakt af voor vervanging Belgische F-16's

UpdateHet nieuwe Zweedse gevechtsvliegtuig van de groep Saab, de JAS 39 Gripen E, is niet langer in de running om de Belgische F-16's te vervangen. De bevoegde Zweedse autoriteit kondigde vandaag aan dat er geen antwoord komt op de aanbesteding (Request for Government Proposal, RfGP) van de Belgische overheid. Een vraag in de RfGP vereist immers een mandaat en buitenlands beleid dat momenteel niet bestaat in Zweden, klinkt het. Eerder haakte ook al het Amerikaanse Boeing af.

 1. Misnoegd Boeing wil geen opvolger leveren voor Belgische F-16
  Update

  Misnoegd Boeing wil geen opvolger leveren voor Belgische F-16

  De Amerikaanse luchtvaart- en defensiegroep Boeing is niet langer kandidaat om de opvolger van de verouderende Belgische F-16's te leveren. Dat heeft de constructeur vandaag bekend gemaakt. In het persbericht uit Boeing onverholen kritiek op de aanbesteding, die oneerlijk zou zijn. Gisterenmorgen was het Amerikaanse staatsagentschap dat Boeing vertegenwoordigt ook niet aanwezig op de technische vergadering met de generale staf van Defensie. Dat werd vernomen uit eensluidende bronnen.
 2. Financiële waakhond vreest magere "opbrengsten" opvolger F-16
  Politiek

  Financiële waakhond vreest magere "opbreng­sten" opvolger F-16

  De Inspectie Financiën plaatst vraagtekens bij het lastenboek dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft verstuurd naar de constructeurs die in de running zijn om de vervanger van de F-16 te leveren. Volgens De Tijd vindt de Inspectie dat de regering te veel op onderhoudscontracten voor Belgische bedrijven inzet. Het kabinet-Defensie zegt dat de Europese regels over overheidsopdrachten gevolgd werden.
 1. Extreemrechts EU-parlementslid Gouden Dageraad verzet zich niet langer tegen overlevering aan Griekenland

  Extreem­rechts EU-parlements­lid Gouden Dageraad verzet zich niet langer tegen overleve­ring aan Grieken­land

  Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos (48) verzet zich niet langer tegen zijn overlevering aan de Griekse autoriteiten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP en is door het Brusselse parket bevestigd. Lagos werd op 27 april opgepakt in Brussel, nadat hij vorig jaar in eigen land werd veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 8 maanden omdat hij leiding gaf aan de neonazistische partij Gouden Dageraad, die buiten de wet gesteld is als criminele organisatie.
 1. Oostenrijkse acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen
  Play

  Oostenrijk­se acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen

 2. Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije
  Play

  Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije