Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) komt met een voorstel om energieverslindende woningen tegen 2030 deels te renoveren.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) komt met een voorstel om energieverslindende woningen tegen 2030 deels te renoveren. © ThinkStock

Ook renovatieplicht voor wie al ‘energieverslindend’ huis heeft: dit ligt op de klimaattafel van de Vlaamse regering

Een versnelde vergroening van het wagenpark, waarbij nieuwe wagens vanaf 2027 elektrisch moeten zijn. Renovatieplicht, niet alleen voor wie een energieverslindende woning koopt, maar ook voor wie er zo al één of meerdere heeft. Dit is wat we weten over de voorstellen waarmee de Vlaamse regering haar CO2-uitstoot wil terugdringen.

479 reacties

 • christiane dewaele

  2 maanden geleden
  Ja die EPC is ook weer iets wat willekeurig gebruikt word. Een woning van meer dan 40 jaar oud is automatisch een D. Wij hebben een buitenmuur van meer dan 20 cm. Maar punten af omdat hij die niet langs binnen kon zien. Dak is vroeger geisoleerd aan de toen geldende normen. Nu niet genoeg. Vensters overal dubbel glas maar niet de laatste normen dus punten af. Chauffage met 5 jaar oude ketel op gas en toen nieuwe radiatoren. Ketel ok radiatoren niet. Tja als ze elk jaar hun normen veranderen
 • Jean-Pierre Brunson

  2 maanden geleden
  Breek maar de helft van de steden af en neem er nog een minister bij
 • Rene Van houdt

  2 maanden geleden
  De woonbonus is al afgeschaft door nva en nu moeten de mensen hun huizen aan dumpingsprijzen van de hand, zo dat de rijke elite alles voor pinuts kan opkopen en uitbuiten dat ligt er toch vinger dik op wat de bedoeling is, als dat het veranderen is geworden proficiat nva, terug naar de middeleeuwen met paard en kar zeker en n'en goei dag, als je begrijpt onnozelaars, ze blijven het niet slikken. Bekijk de film " Solent green " eens en lees het beginjaar ervan, dat komt er op ons af.
 • Jozef Andries

  2 maanden geleden
  Wat als oudere verhuurders hun oudere huizen massaal gaan verkopen!!
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Zo een hybride ketel met plaatsing en BTW al vlug 12000 € of meer. Daar betaal ik al 12 jaar mijn gas mee aan de huidige dure prijs als alleenstaande. Die ketel verbruikt dan ook nog gas en jaagt mijn elektriciteitsfactuur de hoogte in. Tegen dat die ooit terug verdiend is - als dat al zou kunnen - is die natuurlijk versleten.
 1. RECENSIE. ‘Billie vs Benjamin’: “Mogelijk het meest oprechte liefdesverhaal dat u dit jaar op tv zal zien”
  TV

  RECENSIE. ‘Billie vs Benjamin’: “Mogelijk het meest oprechte liefdesver­haal dat u dit jaar op tv zal zien”

  Wanneer een serie uit de koker van Tim Van Aelst komt, zijn onze verwachtingen hooggespannen. Met ‘Studio Tarara’ heeft de Shelter-topman namelijk één van de beste Vlaamse reeksen van het voorbije decennium op z'n naam staan. Z’n nieuwste worp, momenteel te zien op Streamz, draait rond de niet voor de hand liggende romance tussen de erg linkse Billie en de vrij rechtse Benjamin. De liefde is groot, maar de tegenstellingen nog groter. Kan Van Aelst met die interessante premisse ook een originele serie uit z’n hoed toveren? Bram De Brabander zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. UPDATE: Rijbaan weer vrij op A12. Brandende vrachtwagen zorgde urenlang voor hinder richting Brussel
  Play
  Antwerpen

  UPDATE: Rijbaan weer vrij op A12. Brandende vrachtwa­gen zorgde urenlang voor hinder richting Brussel

  Op de verkeerswisselaar van de Antwerpse Ring R1 met de A12 richting Brussel, vlak voor de Bevrijdingstunnel, stond momenteel een brandende vrachtwagen. Het vuur was erg hardnekkig en de brandweer had moeite om het geblust te krijgen, wat de ochtendspits danig in het honderd stuurde. Ondertussen is de brand geblust, en is de rijbaan weer vrijgegeven. De ontstane files moeten wel nog oplossen.
 1. Renovatiewerken om energie te besparen? Let op voor fiscale addertjes onder het gras
  PREMIUM

  Renovatie­wer­ken om energie te besparen? Let op voor fiscale addertjes onder het gras

  Het nieuws over de hoge energieprijzen doet veel mensen vrezen voor een hoge gas- en elektriciteitsfactuur. Omdat de overheid nog niet veel maatregelen lijkt te nemen om die prijsstijgingen te bedwingen, kun je maar best zelf proberen om minder energie te verbruiken. Dat kan door je woning te renoveren, maar dat heeft ook wel wat fiscale gevolgen, zegt geld- en fiscaal expert Michel Maus. Hij legt uit waar je op moet letten.
 2. “Er worden al volop achterpoortjes bedacht”: fiscaal expert toont aan de hand van drie voorbeelden of je best nu of na Nieuwjaar een huis koopt
  PREMIUM

  “Er worden al volop achter­poort­jes bedacht”: fiscaal expert toont aan de hand van drie voorbeel­den of je best nu of na Nieuwjaar een huis koopt

  Stel je de aankoop van je huis best uit tot na 1 januari of haast je je nu net om snelsnel die verkoopakte getekend én geregistreerd te krijgen? En hoeveel scheelt het in je portemonnee? Onze geldexpert Michel Maus rekent aan de hand van drie concrete situaties voor je uit hoeveel verschil die timing maakt. Van vijf keer meer betalen als je niet wacht tot 15.000 euro meer als je wél wacht.