Ook de 3M-fabriek in Zwijndrecht loost afvalwater met sporen van PFOS in de Schelde.
Volledig scherm
Ook de 3M-fabriek in Zwijndrecht loost afvalwater met sporen van PFOS in de Schelde. © BELGA

Ook in Schelde wordt norm voor PFOS-vervuiling overschreden

Ook in de Schelde wordt de norm voor het vervuilende PFOS overschreden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Mieke Schauvliege (Groen). Essenscia - sectorfederatie van de chemie en life sciences - weerlegt dat eventuele verhoogde PFOS-concentraties zouden veroorzaakt worden door afvallozingen van bedrijven in de regio.

102 reacties

 • luc meeus

  3 maanden geleden
  Wie zit er in de parlementaire onderzoekscommissie? Politiekers! Politiekers van partijen die al jaren op de hoogte zijn van die vervuiling. Daar komt dus niks van. Ze gaan toch niet in hun eigen voeten schieten!
 • Guido VERCAUTEREN

  3 maanden geleden
  De chemie regeert Vlaanderen.Historische vervuilers,er heeft 20 jaar géén riet gegroeid op de oevers van de schelde,dit was het bewijs van de vervuiling. De politici nepen beide ogen dicht en dit van alle partijen! Wel graag op de foto bij nieuwe investeringen van de multinationals die ze 3% belastingen lieten betalen. Vonden ze jaren geleden ook niet het meest gecontamineerde konijn van Europa op Linkeroever?
 • Erik Weyn

  3 maanden geleden
  Probeer maar eens tuinafval te verbranden in de tuin! Dan ben je de grootste vervuiler!
 • Dany Herman

  3 maanden geleden
  Ovam mogen ze opdoeken en in het vervolg beroep doen op buitenlandse expertise. Den Jambon gaat nu nog eens eigen partij minister de levieten lezen omdat die haar werk doet. In welke zaken zit cd&v nog niet in betrokken, heb hier te weinig karakters
 • pascal Vanderlinden

  3 maanden geleden
  Ben er vrij gerust in dat Zuhal haar werk grondig zal doen. De enige vraag is welke invloed ze gaan uitvoeren op haar om haar de mond te snoeren ? 80% van bedrijven werkt in overtreding met de wetten. Geld onder tafel doet alles verdwijnen. Heb er ervaring mee op de bedrijven waar ik werkte.
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.