Ook in onderwijs bijkomende maatregelen: vanaf drie besmettingen hele klas in quarantaine en klasgroepen moeten gescheiden blijven
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden hebben een voorstel uitgewerkt voor bijkomende coronamaatregelen in het onderwijs. “We hebben enkele maatregelen uitgewerkt en voorzien ook extra middelen voor de scholen", kondigt minister Weyts aan bij VTM Nieuws. Bij de onderwijsbonden echter is niet iedereen ervan overtuigd dat de maatregelen voldoende zullen zijn om de verspreiding van het coronavirus op scholen tegen te gaan.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Op het overleg is beslist dat heel de klas in quarantaine moet als drie leerlingen - in plaats van vier vandaag - van dezelfde klas binnen de zeven dagen positief testen.
Tot aan de kerstvakantie zullen alle meerdaagse uitstappen geschorst worden. Daguitstappen - denk aan een museumbezoek - kunnen wel nog doorgaan volgens dezelfde regels die in de samenleving gelden.
Ook zullen klasgroepen zoveel mogelijk gescheiden moeten worden in binnenruimtes, zoals in de refter of de naschoolse opvang. Op de speelplaats mogen die groepen dan weer wel gemengd worden. Voor examens mogen er wel verschillende groepen in hetzelfde lokaal zitten, op voorwaarde dat ze voldoende van elkaar gescheiden zitten.
Derden moeten daarnaast zoveel mogelijk geweerd worden uit de scholen.
Al deze maatregelen worden moeten morgen nog worden besproken op de interministeriële conferentie van de ministers van volksgezondheid.
Afstandsonderwijs
Verschillende scholen moesten de voorbije weken noodgedwongen overschakelen op afstandsonderwijs. Dat wordt niet de norm voor heel Vlaanderen. Wel kunnen scholen zelf preventief overschakelen op afstandsonderwijs als ze dat nodig achten. Tot nu toe konden ze dat enkel doen als ze onvoldoende personeel hadden om gewoon school te maken of in het geval van een clusterbesmetting.
Een uitbreiding van de mondmaskerplicht komt er niet. Nu moeten leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker dragen, evenals leerlingen in het secundair onderwijs. “Dat is in lijn met de maatregelen die gelden in de rest van de samenleving”, aldus minister Weyts.
Tenslotte maakt de Vlaamse regering 17,5 miljoen euro vrij voor veiligheidsmaatregelen in de scholen. Bedoeling is dat scholen met dat geld zelftesten (6,5 miljoen euro) kopen voor het onderwijspersoneel en CO2-meters (11 miljoen euro) installeren.
“Onvoldoende”
Nancy Libert, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs, vreest dat die maatregelen niet voldoende zullen zijn. De socialistische vakbond vindt dat er een meer kordaat beleid moet komen en dat scholen nu te veel vrijheid krijgen. “Scholen mogen beslissen om over te gaan op afstandsonderwijs als er zich een probleem voordoet, maar vanaf wanneer is er een probleem en wie bepaalt dat”, vraagt Libert zich af. “Scholen concurreren ook met elkaar en proberen zo lang mogelijk open te blijven.”
Ook Koen De Backer, ondervoorzitter van VSOA, vraagt zich af of de maatregelen voldoende zijn, “al heb ik geen glazen bol natuurlijk”. Hij is in tegenstelling tot Libert wel tevreden dat scholen zelf kunnen beslissen over afstands- of hybrideonderwijs, al benadrukt hij dat niet mag vergeten worden dat zo de werkdruk van de leerkracht opnieuw stijgt.
Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), vindt dan weer dat scholen er alles aan moeten doen om de examens op een normale manier te laten plaatsvinden. De vakbond pleit ervoor om nu eerder over te gaan op afstandsonderwijs om een normale examenperiode te vrijwaren. Het is voor de bond absoluut noodzakelijk dat er geen examens uitgesteld worden tot na de kerstvakantie. “Een goed schoolbestuur moet op tijd ingrijpen indien nodig”, klinkt het
Heel wat van de nieuwe maatregelen worden vandaag al breed toegepast in onze scholen.
“Heel wat van de nieuwe maatregelen worden vandaag al breed toegepast in onze scholen, zoals het scheiden van klasgroepen, het ventileren van lokalen of het dragen van mondmaskers. Het is goed dat scholen duidelijkheid krijgen over de financiering van de CO2-meters en de zelftesten en we hopen op een positief antwoord over de prioritaire vaccinatie van het onderwijspersoneel van het basisonderwijs”, reageert Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Hoger onderwijs
Voor hogescholen en universiteiten zijn nog geen bijkomende maatregelen beslist. Toch heeft de Vrije Universiteit Brussel alvast laten weten dat ze overschakelt op voltijds afstandsonderwijs voor de hoorcolleges. Practica kunnen wel nog doorgaan op de campus. Ook de KULeuven bekijkt de herinvoering van het afstandsonderwijs voor de hoorcolleges, klinkt het.
Prioritaire vaccinatie
Ook de prioriteit voor schoolpersoneel in het buitengewoon en gewoon basisonderwijs bij de derde prik ligt op tafel tijdens de interministeriële conferentie zaterdag. Een tweet die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) tijdens de bijeenkomst van het Overlegcomité de wereld instuurde leek al in die richting te wijzen, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet al snel weten dat nog niets beslist was, maar dat hij het idee wel genegen is.
Weyts vraagt al sinds vorige week om de mensen in het onderwijsveld en de kinderopvang prioriteit te geven voor het boostervaccin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
15
Europa steunt plan voor nachttrein van Brussel naar Barcelona
De Europese Commissie heeft tien pilootprojecten voor nieuwe treinverbindingen tussen grote Europese steden geselecteerd. Zo steunt ze onder meer de plannen voor een nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Barcelona. -
PREMIUM
Dan tóch geen recessie zoals voorspeld. Hoe komt dat en wat verwachten economen nog voor 2023?
Een jaar lang hoorden we niets dan doemberichten over de Belgische economie. Maar kijk, op Houdini-wijze ontsnappen we aan de economische winter en is er zowaar groei. Twee economen leggen uit hoe we dat hebben geflikt en waarom het voor uw portemonnee wel degelijk een verschil maakt of onze economie met 0,1 procent groeit in plaats van met 0,1 procent te krimpen. -
-
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
Wetsvoorstel dat kansspelen aan banden legt opnieuw niet gestemd in de Kamer
Het wetsvoorstel van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke dat de goksector aan banden moet leggen is woensdag van de agenda van de Kamercommissie Justitie gehaald. De MR wil een advies van de Raad van State op een KB van de regering rond gokreclame afwachten. Van Hecke reageert ontgoocheld. -
13
Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen
De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021. -
PREMIUM
Vormt gebrek aan vitamine D écht een gezondheidsrisico? En kunnen supplementen onze winterdip verhelpen?
Met amper 30 uren zonlicht hebben we in januari maar de helft van het normale aantal uren zonneschijn gekregen. Terwijl we die zonnestralen net nodig hebben om voldoende vitamine D aan te maken en onze winterdip te verhelpen. Is het zinvol om pilletjes met vitamine D te slikken? “Voor bepaalde risicogroepen is dat raadzaam”, oordelen experts.