Ook dit was 2021: plezant, ontroerend, bizar, groot, klein en gewoon góed nieuws
Als we toch lijstjes aan het maken zijn: hier zijn 21 leukjes van ‘21 - met plezant, ontroerend, bizar, klein of groot of gewoon goed nieuws. Of hartverwarmend. Want dat was er ook in het voorbije jaar. Een alternatief mini-jaaroverzichtje op de voorlaatste dag, als amuse-gueule voor het echte werk. Smakelijk.
16 januari: Of hoe Bart Tommelein op André Hazes ging lijken
Het meest besproken kapsel in de periode dat de kappers dicht waren? Dat van Oostends burgemeester en Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open Vld). Vergelijkingen met André Hazes en René Froger vlogen duchtig in het rond, er waren zelfs mensen die vonden dat hij zowaar op een poedel was gaan lijken.
29 januari: Bernie Sanders’ wanten inspireren ook Aalsterse
Wat ging er op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden met alle aandacht lopen? De gebreide wanten van senator Bernie Sanders! Wereldwijd werden ze een culthit. Ook Lieve Van Den Eeckhout uit Aalst vond de hype zo plezant dat ze een Bernie Sanders-popje, inclusief de typische wanten, haakte.
22 februari: De Roze Marijnstraat in Aalst? Que?
Degene die instond voor de borden voor een tijdelijke wegomlegging in Aalst was er toch even niet goed bij met zijn gedachten. Want hij doopte de Rozemarijnstraat - een uitgaansstraat in Aalst - prompt om in de Roze Marijnstraat. En Roze Marijn is zover geweten geen bekende historische figuur in Aalst.
18 februari: Message in a bottle gevonden na liefst 33 jaar
Voor de lol hadden Lieven Dewaele en zijn vriendin in 1988, in Lauwe, een fles met een boodschap in de Leie gesmeten. Op het briefje stond dat ze het net hadden bijgelegd. Liefst 33 jaar later vonden twee Polen de fles langs het kanaal in Ingelmunster. En nee, Lieven is allang niet meer samen met zijn vriendin van toen.
8 maart: Steven Van Gucht met zijn gat in de boter gevallen
Het geheim achter de gezonde looks van Sciensano-viroloog Steven Van Gucht? Dat bleek zijn buurvrouw Conny Schoonjans te zijn. Ze zei in deze krant dat ze hem al sinds de uitbraak van de pandemie goed op de been houdt door elke dag voor hem te koken. “Of ik nu twee of drie saucissen in de pan gooi, maakt geen verschil.”
26 maart: Vijf keer zou hij doodgaan, maar Koen blééf vechten
Covid-mirakels bestaan. Tijdens zijn zeven weken durende coma dachten dokters vijf keer dat Antwerpenaar Koen Gys (62) de ochtend niet zou halen. Zijn vrouw Gerda (65) schreef hem elke dag een brief, belde elke nacht, opdat Koen zou blijven vechten. Hij overleefde, waarna het koppel uit dankbaarheid trouwde.
3 april: Wel heel raar beeld: pad wil paren met een goudvis
In de tuin van Jos Vermeiren (65) en zijn vrouw Rita Tiebout (63) in Eversem - vol vogels, fruitbomen en amfibieën - gebeurde op een woensdag in april iets raars. Een pad klampte zich in de vijver vast aan een grote goudvis. Niet per ongeluk, maar omdat de pad wilde paren. Jos en Rita haalden de diertjes gelijk uiteen.
27 april: Georgette laat op 82ste eerste tatoeage zetten
Van zodra tatoeëerders weer aan het werk mochten, stond de 82-jarige Georgette Foncke als eerste klant voor de deur van Tattoo Gino in Wetteren. Om er op haar arm haar eerste tattoo te laten zetten: ‘Joie De Vivre’. “We hebben een jaar in ons kot gezeten. Mijn tatoeage wordt een blijvende herinnering aan ons herwonnen levensgeluk.”
28 mei: Advocaat vindt recept voor asperges in... het Staatsblad
Mocht een advocaat er niet op zijn uitgekomen, de wereld had waarschijnlijk nooit iets geweten van de meest hilarische blunder uit de geschiedenis van het Staatsblad. Per toeval had hij ontdekt dat er in de Franstalige versie van het Staatsblad van 1 juli 2014… een recept voor asperges in zes stappen stond. De blunder werd wereldnieuws.
10 juni: Eerste Vlaming met downsyndroom heeft vast contract
“Best fier dat ik een primeur ben.” Dat zei Frederik Wauterickx (28) nadat GRIP, een organisatie voor mensen met een handicap, had opgemerkt dat hij de eerste Vlaming met het syndroom van Down was met een contract op de reguliere arbeidsmarkt. Frederik werkt als administratief medewerker bij de vzw Creatief Schrijven.
22 juni: Duizend kaarsen in één kapel
Nonkel Kris is zo’n nonkel met een vurig hart én goede benen. Hij fietste van Loenhout naar Scherpenheuvel, 200 kilometer offroad, om geld in te zamelen voor een geluidsstudio voor zijn neef Mats Stoffelen (16), die kanker kreeg. Meer dan duizend kaarsjes stak hij aan, één voor elk van de 1.170 schenkers. “Het was… niet te doen van de hitte in de kapel.” Ave Kris.
11 juli: Bloot zonder ademnood
Altijd verrassend, een streaker. En zeker als het er eentje is met flinke longinhoud. In de 86ste minuut van de EK-finale Engeland-Italië moest de verstoorder van dienst zelfs maar voor de helft naakt gaan om indruk te maken. Dat deed hij met zijn uiterst langdurige run over het heilige gras. Stewards buitelden over elkaar heen voor ze hem eindelijk konden stoppen.
18 juli: ‘Goe gedaan, vader’
‘Oei, wat is dat hier zeg? Ha, dag vader. Wat staan wij hier op een verhoog? Hou mij vast hé. Hebt gij geen koude knieën met uw short aan? En wat maakt dat volk zo’n lawaai? Fietsen? Eerste? Weeral? Allez. Goe gedaan, vader.’
(Geselecteerd wegens überschattig: baby Van Aert maakt zijn allereerste publieke optreden, voluit mee op het eindpodium van de Ronde)
21 juli: Moment de gloire
Een saai dessin ging ze niet kiezen. Het moest stijlvol zijn, maar opvallen. Want het was haar moment de gloire. Van prinses Delphine van Saksen-Cobourg. Op het nationale defilé van afgelopen zomer mocht ze voor het eerst deelnemen. De jurk was van het Molenbeekse label ‘Erratum’. Knipoog, misschien, van dit volwaardig lid van de koninklijke familie nu.
7 augustus: ‘Da kan nie, da kan nie’
-Je bent 28ste.
- Wat?
- 28ste.
- Neen. Da kan nie…
- Jawel, 2 uur, 34 minuten en 24 seconden
- Da kan nie, da kan nie…
- Toch wel.
- 28ste?
- 28ste. Proficiat.
- Danku…
Grote emoties bij atlete (en fysicalerares) Mieke Gorissen, die met een witte badhanddoek vecht tegen snel opkomend zout water, net na haar finish van de Olympische marathon.
19 augustus: “Ik hou van Chita, en hij van mij”
“Ik hou van Chita, en hij van mij. Waarom zouden ze ons dat afnemen?” En toch. Adie Timmermans kreeg door de Antwerpse zoo een contactverbod opgelegd. Door hun dagelijkse contact zou de mensaap van zijn soortgenoten vervreemd geraken. Het nieuws ging het wereldwijde web rond. De tranen én strijdlust van Adie werden er niet minder om.
1 september: ‘Kleuter Pia’ naar school
Zo mooi nog eens te horen van baby Pia, nu ‘kleuter Pia’ - in 2019 nog verkozen tot onze Belg van het jaar, voor wie Vlaanderen 1,9 miljoen inzamelde om tòch die ene prik van het medicijn Zolgensma te kunnen krijgen tegen haar zeldzame spierziekte. Pia gaat intussen met haar rolstoel naar de gewone kleuterschool. Cool. En het medicijn? Wordt sinds deze maand wél terugbetaald voor andere patiëntjes.
1 oktober: De vliegende rollator
Grappig, zo léék dat even. Een vliegende rollator over de tribune. Maar de rellen tussen de Duitse supporters en die van de Bosuil, na de vermaledijde Europese match tegen Frankfurt, waren dat in feite allerminst. Antwerp-supporter Robert van Mol (54) had zijn rollator nòdig uiteraard. Maar hartverwarmend: hij en zijn vrouw werden nadien wél door het bestuur ontvangen én gesteund.
5 november: Misverstandje
“We kregen een oproep binnen dat twee volledig gemaskerde mannen rondliepen aan het sluizencomplex. Zoals bij elke oproep hebben we er iemand naartoe gestuurd.” De agent in Wijnegem herkende hem niet, maar kan nu aan de feestdis wel opnieuw vertellen hoe hij de nieuwe inwoner Kanye West en zijn lijfwacht onder schot heeft gehouden. “Wat ik dacht? Dit is het dan…”, zo vertelde Kanye het na in een podcast, nog de tremelo in zijn rappersstem.
8 december: Roken op school is not cool
Om er ook één geweldig goed gezondheidsbericht uit te pikken: roken is helemaal op zijn retour in het middelbaar, zo analyseerde het Vlaams expertisecentrum VAD. Er zit vandaag nog één roker in elke klas, twintig jaar geleden waren dat er nog gemiddeld vier. Nu, sinds corona, wordt wel opnieuw meer gepaft dan voordien maar hé, we gingen het c-woord hier zo veel mogelijk negeren.
16 december: Studeren zonder drempels
En als wij kunnen helpen, dan graag. Zoals voor studente Lieze Plaatevoet (22), die de grootste moeite ondervindt een - letterlijk - laagdrempelige stageplaats te vinden in een Gents bedrijf in digitale marketing. Dat lukte zeven keer niet, toen tweette ze met behoorlijk wat frustratiegensters, en pikten HLN en Q-Music haar oproep op. Resultaat: aanbiedingen! Wordt hopelijk gauw en positief vervolgd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jack (11) overleden na ongeval op speelplaats in Ekeren: “Door orgaandonatie heeft onze jongen zijn superkrachten doorgegeven”
Ekeren -
Confetti, afval, bekladde muren en ander vandalisme: laatstejaars gaan over de schreef tijdens Honderd Dagen in Mechels Atheneum
Wat een leuk Honderd Dagenfeestje in het Mechelse Busleyden Atheneum moest worden, is geëindigd met bekladde muren en andere vandalenstreken. “Het is zoals met studentendopen. Het loopt wel eens uit de hand, maar nu is de bodem echt bereikt”, vertelt directeur Jeroen Van der Auwera.Mechelen -
Nieuwe ondernemingsraad TotalEnergies levert weer niets op: “Deuren blijven gesloten”
Een nieuwe bijzondere ondernemingsraad heeft vrijdag niets opgeleverd bij TotalEnergies. De Franse olie- en gasreus wil zijn 619 tankstations in België en Luxemburg van de hand doen. "We gaan aan het personeel communiceren dat we voor gesloten deuren stonden", aldus Hans Christiaens van de socialistische bediendebond BBTK. -
-
PREMIUM
Overfacturatie nog niet van de baan: u betaalt mogelijk nog een jaar langer te veel voor energie
Ondanks eerdere beloftes is de zogenaamde overfacturatie op de jaarfactuur voor energie nog niet van de baan. Sterker nog, u moet mogelijk nog een jaar langer tot honderden euro’s meer betalen dan eigenlijk zou moeten. Netbeheerder Fluvius stelt de volledige uitrol uit tot april 2024, ondanks een dreigende miljoenenboete. -
PREMIUM19
Scholen schrappen Romereis wegens te duur: “950 euro voor 5 nachten, ik voelde eerlijke schaamte om daar reclame voor te maken”
Scholen annuleren hun traditionele laatstejaarsreis in de paasvakantie omdat die te duur is geworden. “950 euro voor vijf nachten Rome. Daar voel ik me zelf niet comfortabel bij, hoe jammer het ook is”, zegt Jo Beelen, directeur van het Sint-Pieterscollege in Leuven. “Er was ook al langer kritiek op de vliegreis, want we hebben veel leerlingen die ten tijde van de klimaatmarsen meeliepen.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.