Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © RV

Ook dat nog: bijna derde van huishoudens zal energiefactuur zien stijgen door capaciteitstarief

Het zogenaamde ‘capaciteitstarief’ zal zeker een derde van de gezinnen opzadelen met een elektriciteitsfactuur die op jaarbasis tussen de 20 en de 100 euro hoger ligt. Dat berekende de Universiteit Gent op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Zij reageert bezorgd en vraagt haar collega’s om de studie "ernstig te nemen". “Ik ben er samen met het voltallige parlement voorstander van om de druk op de VREG te verhogen. Op deze manier wordt het een ‘no go’. No pasarán”, stelde de N-VA-politica in het Vlaams parlement.

367 reacties

 • Ron Zabadak

  4 maanden geleden
  we hebben dringend een andere vlaamse regering nodig denk ik!
 • Kris Tyteca

  5 maanden geleden
  Capaciteitstarief, volgens Vreg, een logische stap. Je zal niet meer mogen strijken terwijl je kookt. De wasmachine ook niet tegelijkertijd. Als we elektrisch willen rijden en de auto opladen mogen we ook niks uitrichten 's nachts. Best steeds rauwe kost eten en naakt lopen zonder verwarming want alles zal meer kosten door de piektarieven. Kunnen en mogen we nog éénvoudig leven? Terug druk op de maatschappij! En er is reeds zoveel druk waarvoor de overheid blind is in hun ivoren toren.
 • Rudy Van Dam

  5 maanden geleden
  Misschien moet elk gezin zich een oude vliegtuigmotor aanschaffen en daarmee in zijn tuin zijn eigen elektriciteit op te wekken om op de piekmomenten het capaciteitstarief te vermijden? Met de uitstoot moeten we alvast geen rekening houden want dergelijke praktijken worden momenteel ook al door de sector achter de hand gehouden.
 • Andre Wouters

  5 maanden geleden
  Als er maar 100 € op de rekening staat kunnen ze er geen 500 € afhalen.
 • eli bosch

  5 maanden geleden
  Als ze de middenklasse zo gaan blijven uitzuigen, zal er niet veel middenklasse meer overblijven om uit te melken; Dan zijn er nog twee klassen over de armen en de rijken. Maar dan zullen de rijken wel op hun tellen moeten beginnen passen want de andere groep zal in de overgrote meerderheid komen en niet meer te houden zijn.
 1. ANALYSE. De energiefactuur écht ontvetten. Dat is er nodig. Veel meer dan een korting van 165 euro die volgende week al opgebrand is
  PREMIUM

  ANALYSE. De energiefac­tuur écht ontvetten. Dat is er nodig. Veel meer dan een korting van 165 euro die volgende week al opgebrand is

  Een kortetermijnoplossing, zonder structureel ingrijpen. Zo valt het nachtelijk energieakkoord van de federale regering samen te vatten. En laat het net dat laatste zijn dat het energievraagstuk nodig heeft in ons land, zegt onze journalist Robbe van Lier. Nog meer dan een korting van 165 euro die in het slechtste geval volgende week al opgebrand is.