REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Onzuiverheden in AstraZeneca-vaccin mogelijk oorzaak van problemen, EMA presenteert morgen nieuwe analyse

De zeer zeldzame bijwerking bij het AstraZeneca-vaccin, bloedstolsels in combinatie met een bloedplaatjestekort, valt mogelijk te verklaren door onzuiverheden in het vaccin. Dat schrijft De Volkskrant op basis van Duits onderzoek. Morgen wordt een nieuwe wetenschappelijke analyse van het coronavaccin van AstraZeneca verwacht, uitgevoerd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Het EMA zal onder meer mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de voordelen en het risico op bijwerkingen naargelang leeftijd, geslacht en andere mogelijke risicofactoren.

6 reacties

 • linda Hofkens

  3 weken geleden
  Wat gaat de EMA ons morgen nu weer willen wijsmaken met hun uitleg. Wie gelooft ze nog? AZ en J&J werken niet tegen de varianten, we hebben toch voldoende Pfizer mogelijkheden en samen met Moderna heeft eenieder een zeer goed werkend vaccin. Geen geleuter, gezever en getalm meer, wat niet goed genoeg is gaat eruit. Wat de ministers zelf niet willen moeten wij ook niet nemen.
 • Julia Wouters

  3 weken geleden
  Als de bijwerkingen van AZ/VZ effectief te wijten zou zijn aan onvoldoende zuivering, zoals men het ons nu probeert te verkopen, dan kunnen de nabestaanden van de doden zich alvast opmaken om fikse schadevergoedingen te eisen. Want in India zouden ze het wel veilig kunnen produceren hebben (geen gevallen). En bij J&J kunnen ze blijkbaar ook niet 'zuiver' genoeg produceren. Wat een grap. Die brol werkt ook niet tegen varianten, en zal dus leiden tot uitselecteren van varianten.
 • Luc Cools

  4 weken geleden
  Sputnik beter? Waar zijn de resultaten?
 • Rody Franks

  4 weken geleden
  En kunnen we dan nu eindelijk stoppen met het toedienen van die bucht? Er zijn genoeg alternatieven.
 • Patrick Dewael

  4 weken geleden
  België zou beter het voorbeeld van Duitsland volgen en Spoetnik bestellen zodat ze kunnen stoppen met AZ, dit heeft nog niet anders dan problemen gegeven. De grote meerderheid heeft sowieso het vertouwen in AZ verloren voor zover er al vertouwen was.
 1. Na vondst overleden baby: Nederlandse politie zet duikers in en houdt nog altijd ernstig rekening met piste van Vlaamse moeder
  Wernhout/Wuustwezel/Hoogstraten

  Na vondst overleden baby: Nederland­se politie zet duikers in en houdt nog altijd ernstig rekening met piste van Vlaamse moeder

  De politie in het Nederlandse Wernhout organiseert vandaag een zoekactie in het meer bij het bungalowpark aan de Wernhoutsbrug in het kader van het onderzoek naar de vondst van de overleden baby eerder deze week. De politie gaat er nog altijd vanuit dat de kans groot is dat de moeder net over de grens in Wuustwezel of Hoogstraten woont.
 2. Professor Devroey pleit voor meer testcapaciteit: “Mensen gaan anders niet op reis kunnen vertrekken”
  Play

  Professor Devroey pleit voor vernieuwde teststrate­gie: “Mensen gaan anders niet op reis kunnen vertrekken”

  Nu er meer mensen op vakantie vertrekken, wordt het ook drukker in de testcentra. En daar maakt professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) zich zorgen over: “Als we iedereen die op vakantie gaat, moeten testen bij vertrek en terugkomst, dan zitten we met een groot capaciteitstekort. We weten niet waar we nog artsen en verpleegkundigen moeten halen om nog meer te testen.” Als de testcapaciteit niet wordt opgeschaald, vreest Devroey langere wachttijden: “Mensen gaan ongeduldig worden en misschien niet op reis kunnen vertrekken”
 3. Nog even een dip, daarna de echte versnelling: volgende week 200.000 coronavaccins toegediend in Vlaanderen, week erna 468.000

  Nog even een dip, daarna de echte versnel­ling: volgende week 200.000 coronavac­cins toegediend in Vlaanderen, week erna 468.000

  In de week van 26 april zullen er in Vlaanderen iets meer dan 200.000 coronavaccins worden toegediend. Dat blijkt uit de wekelijkse update op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zijn er ongeveer evenveel als deze week. Vanaf de eerste week van mei zal het tempo wel opnieuw fors de hoogte ingaan: dan staan er niet minder dan 468.000 vaccinaties ingepland in de 95 Vlaamse centra, een nieuw record.
 1. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"

 2. Oudste radiopresentator ter wereld (96) stopt na 72 jaar
  Play

  Oudste radiopre­sen­ta­tor ter wereld (96) stopt na 72 jaar