Oekraïense troepen trainen in Kiev om zich voor te bereiden op een mogelijk conflict met Rusland
Volledig scherm
PREMIUM
Oekraïense troepen trainen in Kiev om zich voor te bereiden op een mogelijk conflict met Rusland © AP

ONZE OPINIE. “Zelfs een mailtje ‘afvuren’ richting Poetin zou de voorbije weken voor ons leger moeilijk zijn geweest”

De oplopende crisis tussen Rusland en Oekraïne is veel minder “ver van ons bed” dan we denken. Zelfs niet in vogelvlucht: de grens met Oekraïne is ongeveer even ver weg van Brussel als Rome. Maar geen vrees: het Belgisch leger liet al weten “paraat” te staan en driehonderd troepen klaar te houden. Volgens experten hebben ze niet eens voldoende munitie om langer dan enkele weken een conflict aan te gaan. Maar zelfs een mailtje “afvuren” richting Poetin zou al moeilijk zijn. Zo kreupel lag ons leger onlangs na een recente cyberaanval. Het is een debat dat we moeten voeren: willen we nog militairen waarmee je naar een oorlog kan gaan?

48 reacties

 • Peggy Heeren

  1 jaar geleden
  battlegroud EUROPE , dit is de kaart die de volgende jaren gaat getrokken worden .politici , bewapen uw leger en bevolking ...
 • Kelly Verlinden

  1 jaar geleden
  Heel ons leger kan beter afgeschaft worden met enkel nog specialisaties in het medisch compartiment en een speciale sectie voor de luchtmacht die zich specialiseert in drones en paramilitaire eenheden van de grondmacht die dit ondersteunen. Verder modernisering van de I.T. en technologische kennis en verdediging. Veel beter voor de toekomst dan de onzin wat we nu hebben.
 • frits vanpelt

  1 jaar geleden
  Heel het leger van Belgie bestaat uit 25 afgeschreven F 16 geen enkele tank ( en noem die AIV met dat 80 mm kanon gene tank ) en meer officieren als soldaten.
 • Paul van de velde

  1 jaar geleden
  België is een land(je) waar de leiders menen dat politici meer nodig zijn dan soldaten, en we hebben inderdaad meer politici die door de bevolking betaald worden (ong. 14.000) dan soldaten. Benieuwd hoe al die politici de russen gaan tegen houden.
 • Berle Boffums

  1 jaar geleden
  Nog 1 extra VIVALDI legislatuur en het Belgisch leger loopt rond met luchtkarabijnen...