Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © ANP

Onze opinie. “Wie durft te opperen dat een kortere zomervakantie soelaas kan bieden, staat te boek als een antipathiek onmens”

Er zijn al veel taboes gesneuveld in het onderwijs, maar aan het heilige huisje van de zomervakantie mag niet worden geraakt. Meer zelfs: wie eraan denkt om die in te korten om de opgelopen leerachterstand in te halen, krijgt te horen aan 'onderwijspopulisme' te doen. 

19 reacties

 • Bern Vermeulen

  2 weken geleden
  Bijlessen onbetaald geven is hun plicht, al jaren zijn er veel leraars die het niet nauw nemen met lesgeven en dan bijles geven als bijberoep, gelukkig zijn er een weinig andere ook die echt leven voor hun beroep.
 • Gino Denil

  2 weken geleden
  Hervorming moet ten gronde. Niet zo maar wat aanmodderen omwille van de pandemie en die misbruiken om een bepaalde agenda door te drukken. Meer lesdagen kan. Maar dan gecompenseerd door minder lesuren per dag. Zoals in Duitsland. Waar kinderen in de basisschool halve dagen les volgen en in het middelbaar tot 14:00. Dan blijft er ook tijd voor voldoende sport, ontspanning en creatieve hobby's. En als leraren van hun onbetaald verlof moeten inleveren moet dat met loon gecompenseerd worden.
 • Patrick Kelchtermans

  2 weken geleden
  Polarisatie is overal. Met dank aan de sociale media en de eenzijdige berichtgeving van de pers. Wij hebben beslist om niet te zitten wachten op eventuele, halfslachtige besluiten die, als het zover is, onuitvoerbaar blijken te zijn. Wij hebben een reeks privébijlessen voor de oudste geregeld. Kost een flinke duit en dat voelen we, maar zo zijn we tenminste zeker dat het kind voldoende bagage heeft om aan het volgend jaar te kunnen starten. Wij vinden degelijk onderwijs namelijk wél belangrijk.
 • Moniek Smets

  2 weken geleden
  Man man wat een klagers , ja vroeger werden kinderen opgevoed door hun ouders nu willen de ouders dat de leerkrachten hun kinderen opvoeden . Ik denk niet dat de bedoeling is ,de leerkrachten zijn er om om de leerlingen iets bij te brengen en te leren . Ouders moeten hun kinderen opvoeden er zou veel minder jeugdcriminaliteit zijn moesten de ouders wat meer verantwoordelijkheid nemen . Maar ja ze willen alle luxe tegenwoordig en zij vinden opvoeden zal een ander wel doen
 • David Hermans

  2 weken geleden
  Dat ze misschien eens beginnen om de 'gewone' schooldagen te verlengen. Tegenwoordig sluiten sommige scholen op MA, DI en DO al om 15u30 de deuren, op WO vanaf 11u30 en op VR al vanaf 14u30. Als ze op deze manier verder doen kunnen ze evengoed de WO thuisblijven. Niet verwonderlijk dat er leerachterstand is, de kennis die ze moeten opdoen wordt almaar groter en ze zitten almaar minder uren op de schoolbanken. Maar goed, 'rotverwende generatie' mag je óók al niet meer zeggen waarschijnlijk...
 1. De Croo over cyberaanval: “Vrees dat dit vaker zal gebeuren, maar dat betekent niet dat we het zomaar moeten aanvaarden”

  De Croo over cyberaan­val: “Vrees dat dit vaker zal gebeuren, maar dat betekent niet dat we het zomaar moeten aanvaarden”

  Gisteren werden verschillende overheidssites in ons land het slachtoffer van een cyberaanval. Onder meer MyMinFin en Tax-on-web werden getroffen, maar ook de boekingssites van vaccinatiecentra werden een tijdje gehackt. “Ik vrees dat dit soort zaken meer gaan gebeuren in de toekomst”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) bij VTM NIEUWS. “Maar dat betekent niet dat we het zomaar moeten aanvaarden.”
 1. En plots staat er een alligator voor het raam: "Straks breekt hij het glas!"
  Play

  En plots staat er een alligator voor het raam: "Straks breekt hij het glas!"

 2. Is de 71-jarige Mary de sterkste oma ter wereld?
  Play

  Is de 71-jarige Mary de sterkste oma ter wereld?