Documenten voor de zesde staatshervorming in 2014.
Volledig scherm
PREMIUM
Documenten voor de zesde staatshervorming in 2014. © Belga

ONZE OPINIE. Wie beslist op het einde over de hervorming van dit ingewikkelde land? De politiek

Wat met het systeem van gemeenschappen en gewesten? Hoe moeten de bevoegdheden in dit land worden verdeeld? Hoe solidair moet Vlaanderen zijn met Wallonië? Is een federale kieskring wenselijk? Moet onze grondwet worden aangepast? Het is een kleine greep uit de vragenlijst die de federale regering tegen het einde van het jaar op ons afvuurt. 

62 reacties

 • Alain Fastenaekels

  2 maanden geleden
  Een regering met iedereen de zelfde wetten en plichten ook voor Wallonië en Brussel. En stoppen met het samen hokken van verliezers .
 • Jacky Denayer

  2 maanden geleden
  @ VanAeken Joke , het bedrag dat u citeert is wat Nva tweejaarlijkse als dotatie trekt van ALLE burgers in dit land
 • Eduard Van Dooren

  2 maanden geleden
  Eduard Van Dooren Er is al een bevraging namelijk de verkiezingen, maar daar wordt weinig of geen rekening mee gehouden. Mensen die niet opkomen bij deze verkiezingen, of mensen die wel opkomen maar niet verkozen geraken, worden toch minister. Van democratie gesproken! En als er dan wat politiekers zijn die voor een mooie ministerpost de Vlaamse zaak verraden, zal er weinig of niets veranderen. Spijtig!
 • Marc Baeyens

  2 maanden geleden
  Een Belgisch confederalisme is de enige oplossing om ons land te behoeden dan de totale ineenstorting op termijn. Een huwelijk tussen twee rivaliserende partijen is gedoemd om te mislukken ; hoe langer het standhoudt, hoe ongelukkiger de kinderen (de burgers) er bij worden.
 • Frankie A S Goethals

  2 maanden geleden
  @Jo demey, het leven wordt elk jaar duurder dit is een normale evolutie. NVA heeft daar niets mee te maken omdat ze nu toevallig de laatste jaren MEE regeren. Ze vormen géén regering op zichzelf maar een coalitie. In Wallonië heb je inderdaad veel maatregelen niet, logisch zij zoeken géén inkomsten, enkel maar uitgaven. Hun tekorten worden netjes aangezuiverd door ons, de hardwerkende Vlamingen. Daar gaat ons geld naartoe. Een meer zelfstandig Vlaanderen zal (nog) rijker zijn.
 1. Demir: “Ook in ons land één kleine energieleverancier met betalingsproblemen”
  Play

  Demir: “Ook in ons land één kleine energiele­ve­ran­cier met betalings­pro­ble­men”

  De hoge energieprijzen laten zich niet alleen voelen bij de verbruikers, ze wegen ook door bij sommige energieleveranciers. Zo is er een kleine leverancier die met een betalingsachterstand kampt. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in het Vlaams Parlement gezegd. Volgens de N-VA-minister worden er met netbeheerder Fluvius voorbereidingen getroffen om indien nodig in te springen.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.