Voor besmettingen, overlijdens aan corona of de ziekenhuisbezetting zijn dashboards beschikbaar die voor elke burger toegankelijk zijn. Dat is héél anders voor de gegevens over onze geestelijke gezondheid
Volledig scherm
PREMIUM
Voor besmettingen, overlijdens aan corona of de ziekenhuisbezetting zijn dashboards beschikbaar die voor elke burger toegankelijk zijn. Dat is héél anders voor de gegevens over onze geestelijke gezondheid © Getty Images

ONZE OPINIE. Wat als we de cijfers over onze mentale gezondheid even gedetailleerd en dagelijks zouden krijgen als die over corona?

Het aantal opnames in de psychiatrie blijft fel stijgen. Het waren er vorige week bijna 20% meer dan een week eerder. Niet enkel de oudere generatie wordt getroffen, er zijn ook veel jongeren bij de opnames. Het aantal zelfmoorden stijgt helaas aan hetzelfde exponentiële tempo. Stel je voor dat we elke dag -via pushberichten, livestreams en updates in het radionieuws- op dezelfde manier cijfers zouden krijgen als over besmettingen. Zouden we dan anders naar de coronacrisis kijken?

8 reacties

 • Joan Vliegen

  9 maanden geleden
  Dat is een vergelijking die niemand kan of durft juist maken. Ik probeer het. Ik/we vind(en) het mentale welzijn van de hele bevolking mede door het (fysieke) contact dat elke mens zo nodig heeft en mist van elkaar zeker zo belangrijk(er?) als de angst die een deel heeft medeplichtig zijn aan of zware ziekte of dood net door die nood aan contact te hebben met een minderheid van de bevolking vaak onbewust en onbedoeld. Zoek de gulden middenweg toon ons nu jullie capaciteiten politici & medici.
 • Ferdinand Nuyts

  9 maanden geleden
  Geert Hoste met zijn eindejaarconference moet dringend terug op tv komen, vertellen over de blunders van deze vivaldi regering.
 • Frank Waeghe

  9 maanden geleden
  Eindelijk ik denk dat dit een game changer zou zijn die een aantal mensen zou doen inzien dat het over veel meer gaat dan enkel Covid. De maatregelen hakken er diep in bij een aantal mensen en bedrijven wat een heel grote impact op die mensen heeft. Dagelijks je afvragen en waarom moet ik dicht. Sommigen krijgen nog steeds geen hulp. Het erge is dan verder nog dat de stuurlui in deze pandemie totaal geen voorschrijdend inzicht lijken op te doen. Sturen op basis van veronderstellingen...
 • Marnix Vermassen

  9 maanden geleden
  Ik heb geen enkel probleem met gezellig thuiszijn.
 • Hilde Sabbe

  9 maanden geleden
  Eindelijk !
 1. LIVE. Coronaprotest in Brussel vandaag - Al negen omikrongevallen vastgesteld in ons land

  LIVE. Coronapro­test in Brussel vandaag - Al negen omikronge­val­len vastge­steld in ons land

  Het Overlegcomité heeft strengere regels opgelegd voor het onderwijs en de vrije tijd. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika, en bij negen mensen in ons land werd aangetroffen. De nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant, maar een nieuwe studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron. Ondertussen kleurt bijna heel Europa (donker)rood op de coronakaart. Buitenlandse Zaken heeft haar reisadviezen andermaal aangescherpt.