Jos D'Haese (PVDA).
Volledig scherm
PREMIUM
Jos D'Haese (PVDA). © Photonews

ONZE OPINIE. Vlaamse reglementitis: starheid waarmee men PVDA uit onderzoekscommissie wilde uitsluiten, legde ingebakken tunnelvisie bloot

De regeldrift van de Vlaamse overheid stak de voorbije dagen nog eens stevig de kop op. De communisten van PVDA kregen aanvankelijk geen zitje in de onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. Volgens wiskundige berekeningen uit de politiek kan dat alleen maar als de commissie wordt uitgebreid naar 27 leden. De PFOS-affaire dreigt als een kauwgom aan de schoen van de Vlaamse regering te blijven kleven. 

12 reacties

 • Patrick Van Lersberghe

  1 maand geleden
  Enkel een externe, neutrale samengestelde commissie kan klaarheid brengen gezien de perceptie bestaat dat dit een doofpotoperatie dreigt te worden wanneer partijbelangen geschaad worden. Welke leden hebben de competentie in dit voornamelijk technisch en juridisch dossier om te kunnen oordelen? Zal een lid van een partij een ander partijlid durven het vuur aan de schenen leggen? Ik vrees ervoor. Zeker wanneer BDW zich niet ongemoeid zal opstellen en leden van de onderzoekscommissie zal aansturen.
 • vanfleteren diederik

  1 maand geleden
  In de politiek is uitsluiting de meest dagdagelijkse praktijk en overigens het meest uitgesproken onder het mom van verdraagzaamheid en inclusie.
 • oswald billiet

  1 maand geleden
  Dat onderzoek door de commissie dreigde te ontaarden in een "rechter en partij" vehikel waarbij men liefst de PVDA erbuiten liet wegens ongewenste oren. Die komen er nu toch bij na vele protesten .. De koe en de geit sparen uit 's lands belang zal wel aanwezig blijven . Daarom, welkom PVDA.
 • Danny Callaert

  1 maand geleden
  nva is grote pleitbezorger voor democratie ...als het in hun kraam past. Correcte partijen zoals pvda en groen moeten zoveel mogelijk zwart worden gemaakt om hun eigen stinkend potje dicht te houden. In vlaanderen beslist de elite van nva en daarmee basta (strijdlied dewever)
 • willy staelens

  1 maand geleden
  Mevr Van Den Eynde, uw opiniestuk legt de vinger op de wonde voor wat betreft de democratische waarden. Maar of men nu voor of tegen bepaalde partijen is, dit is wel de essentie van de democratie. De pers speelt daarin een belangrijke rol en hopelijk doet zij haar neutraliteit gestand maar blijkbaar kan dit niet voor iedereen.
 1. Staatsveiligheid waarschuwt voor mogelijke spionage via Chinese smartphones

  Staatsvei­lig­heid waarschuwt voor mogelijke spionage via Chinese smartpho­nes

  De smartphones van de Chinese bedrijven Xiaomi, Oppo en OnePlus zijn sterk in opmars in ons land, maar de Staatsveiligheid waarschuwt voor het risico op spionage. Er is volgens de inlichtingendienst een ‘systematische en diepgaande vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid’. Dat staat in een antwoord dat N-VA-Kamerlid Michael Freilich kreeg van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat schrijft De Tijd zaterdag.
 2. Zijn er fouten gemaakt bij het zware noodweer? Onderzoeksrechter aangesteld voor mogelijke onopzettelijke doodslag

  Zijn er fouten gemaakt bij het zware noodweer? Onderzoeks­rech­ter aangesteld voor mogelijke onopzette­lij­ke doodslag

  Er is een Luikse onderzoeksrechter aangesteld na de overstromingsramp van 14, 15 en 16 juli. In de provincie Luik kwamen daarbij 37 mensen om het leven. De onderzoeksrechter moet op zoek gaan naar eventuele verantwoordelijken, die vervolgd kunnen worden voor onopzettelijke doodslag, bij gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. Dat zegt de procureur des Konings van Luik.
 3. Di Rupo verzet zich tegen onderzoekscommissie: “Heropbouw zal anderhalf tot twee jaar duren”

  Di Rupo verzet zich tegen onderzoeks­com­mis­sie: “Heropbouw zal anderhalf tot twee jaar duren”

  Elio Di Rupo (PS) heeft zich in een aantal zaterdagkranten voor het eerst uitgebreid uitgelaten over de overstromingen en de consequenties van de ramp voor Wallonië. In de interviews belooft de Waalse minister-president de nodige middelen om de slachtoffers bij te staan. Maar tegelijk waarschuwt hij dat het anderhalf à twee jaar zal duren voordat de huizen heropgebouwd zullen zijn. Di Rupo verzet zich ook tegen een parlementaire onderzoekscommissie naar de ramp.