Illustratiebeeld. Kerncentrale in het Franse Rossignol.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. Kerncentrale in het Franse Rossignol. © REUTERS

ONZE OPINIE. Valt een lijk nog te reanimeren?

Een lijk kan niet meer worden gereanimeerd. Zo omschreef Egbert Lachaert (Open Vld) de kernuitstap nadat Engie Electrabel erg duidelijk maakte dat een verlenging geen optie is. Blijkbaar wil hij dat lijk toch nog eens mond-op-mondbeademing geven. De oplopende energieprijzen en de spanningen met Rusland doen de regeringspartijen koud en warm blazen. En dat op een maand van de finale beslissing.

205 reacties

 • Marc Baeyens

  9 maanden geleden
  Engie heeft dat slim gespeeld door op de kar van Groen te springen : altijd winst. Als de kerncentrales sluiten hebben ze de monopolie over de gascentrales en is België nog méér afhankelijk van Frankrijk ; als de kerncentrales open blijven hebben ze twee keer kassa-kassa : zware onkosten doorrekenen om herop te starten en minder bedrijfskosten om te produceren.
 • Proost nadine

  9 maanden geleden
  Ik begrijp niet waarom iedereen er zo op gebrand is om politieke partijen af te straffen bij de volgende verkiezingen. Politiekers kiezen immers zichzelf ! Onze huidige regering is niet verkozen en als de uitslag van de volgende stemming weer niet naar hun zin is zal dit fenomeen zich alleen maar herhalen...
 • Siem Van Mechelen

  9 maanden geleden
  Marleen Domende, Engie werd hoofdaandeelhouder van Electrabel in 1998 (regering met CVP en PS) (de partij NVA werd pas opgericht in 2001). Hierbij is het volledig fout gelopen. Hierdoor zijn wij de grip op onze eigen energie kwijt. De fransen geven ons elektriciteit en de russen gas en dat natuurlijk tegen prijzen waarover wij niks te zeggen hebben. Voor de rest is momenteel groen de enige partij die vasthoud aan de kernuitstap en wil werken met (blijkbaar groene en CO2 neutrale) aardgas.
 • Maxime Horemans

  9 maanden geleden
  Marleen Domende : Groen zal bij deze zeker niet winnen, door hun drogma dat zij willen doorduwen en vasthouden staan ze er in maart helemaal alleen voor zonder medesteun te krijgen van de overige 6 partijen in de niet verkozen regering.
 • bob jansens

  9 maanden geleden
  Engie heeft in een brief aan de Eerste minister geschreven dat het voor hen niet mogelijk is om de kerncentrales langer open te houden. Waarop wacht de regering om de kerncentrales te nationaliseren, op basis van nationaal belang en onmacht van Engie? Hoeveel voorzetten heeft de regering nodig om een doelpunt te maken?