.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Photo News

ONZE OPINIE. “Respect voor experts moet er zijn, maar geen blinde aanbidding. Marc Van Ranst is niet heilig”

De kritiek van partijvoorzitters Bouchez (MR) en Lachaert (Open Vld) op de communicatie van sommige coronaexperts zorgt voor ophef. “De hysterische reacties op die uitspraken leggen iets bloot", vindt onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “We zijn in België bijna elke kritische reflex over ‘De Experten’ verloren.”

0 reacties

 1. HLN ONDERZOEK. De scholen veiliger openhouden? Het kon, maar experten verspilden kostbare tijd
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. De scholen veiliger openhouden? Het kon, maar experten verspilden kostbare tijd

  De Vlaamse scholen hadden vandaag beter gewapend kunnen zijn tegen een derde coronagolf, maar tweespalt tussen experten heeft dat verhinderd. Al in april werd een project gestart dat ons vandaag in staat had moeten stellen om wekelijks tienduizenden leerkrachten een speekseltest te geven. Dat dossier verdween echter geruisloos in de vriezer en is nu pas weer ontdooid. Wij zochten uit hoe zoveel kostbare tijd verloren kon gaan.
 2. Open Vld-voorzitter Lachaert haalt ook uit naar virologen: “Doemberichten met gebrek aan nuance demotiveren bevolking”

  Open Vld-voorzitter Lachaert haalt ook uit naar virologen: “Doembe­rich­ten met gebrek aan nuance demotive­ren bevolking”

  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert stoort zich aan de overcommunicatie van virologen en experten de afgelopen weken. “De burgers doen zo hun best en zitten mentaal zo diep, die hebben daar echt geen boodschap aan”, zegt hij bij HLN LIVE. Lachaert roept op “zich terughoudender op te stellen”. Dat doet hij een dag nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ook al uithaalde naar viroloog Marc Van Ranst. Die laatste zegt “niet onder de indruk” te zijn van de kritiek. Collega-viroloog Emmanuel André noemt de persoonlijke aanval van Bouchez dan weer een terugkeer in de tijd, naar “toen de aarde niet rond mocht zijn”.
 3. Ryanair komt op de valreep met voorstel, vrijdag overleg

  Ryanair komt op de valreep met voorstel, vrijdag overleg

  De directie van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een voorstel voorgelegd aan de Belgische vakbonden. Vrijdag zitten ze om de tafel om het te bespreken. Het Belgische Ryanair-personeel staakte tijdens de kerstvakantie twee weekends op rij. De vakbonden zijn misnoegd over de houding van de Ierse budgetvlieger, die volgens hen nog altijd weigert om de Belgische wetgeving te respecteren en het wettelijke minimumloon te betalen.
 1. Bouchez scherp voor Van Ranst: “Elke dag in het nieuws, dan ben je aan het militeren”

  Bouchez scherp voor Van Ranst: “Elke dag in het nieuws, dan ben je aan het militeren”

  Georges-Louis Bouchez heeft in ‘Terzake’ scherp uitgehaald naar Marc Van Ranst. De MR-voorzitter vindt dat de viroloog minder moet communiceren en dat de “betaalde experts” zich meer moeten schikken naar de politieke beslissingen. “Elke dag in het nieuws, dan ben je aan het militeren”, klonk het. Van Ranst noemt de kritiek van Bouchez “zeer teleurstellend”. “We zijn als experts al een jaar onze nikkel aan het afdraaien en we hebben daar nog geen euro voor gekregen. Academici zijn geen consultants die braafjes zwijgen wanneer ze betaald zijn.”