Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Volledig scherm
PREMIUM
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). © Photonews

ONZE OPINIE. Onze energieafhankelijkheid en defensie komen in het vizier. Waarom is er altijd een crisis nodig om op te merken waar de wielen zijn afgedraaid?

“De wereld is veranderd. Het is wel oorlog.” Dat gaf Tinne Van der Straeten (Groen) aan toen ‘VTM Nieuws’ haar voor de zoveelste keer bevroeg over de kernuitstap. We mogen het geen bocht noemen. We mogen wel zeggen dat de twee opties nog op tafel liggen, maar dat het wel oorlog is. Tinne Van der Straeten bevindt zich nog op exact dezelfde plaats als enkele maanden geleden, toen Egbert Lachaert nog geloofde dat een lijk niet meer te reanimeren viel. Naast de prijs en de bevoorradingszekerheid duikt nu plots een derde argument op in het verhaal van de kernuitstap: de energieafhankelijkheid.

162 reacties

 • Marc Van Hoof

  4 maanden geleden
  Laat al onze bekwame advocaat ministers eerst leren waarover het gaat. Er wordt gelobied door zo gezegde experts en deskundige. Kloosterlinge zouden beter beslissingen nemen ze hebben duizend jaar ervaring met beheer van centen. Verbied dat deze professionele ministers maar iets te maken hebben met de sector waar ze moeten over beslissen. Het boeren verstand zal dan wel zege vieren.
 • Gino SINNESAEL

  4 maanden geleden
  "Naast de prijs en de bevoorradingszekerheid duikt nu plots een derde argument op in het verhaal van de kernuitstap: de energieafhankelijkheid.". Dat had punt 1 moeten zijn na de uitverkoop van België, maar de Vivaldi-politici beseffen dat blijkbaar niet. Denken op lange termijn zit er dus ook nu weer niet in...
 • Geert Tamsyn

  4 maanden geleden
  Gerda Phlypo, geen enkele energie maakt ons zo afhankelijk van Frankrijk en Rusland als kernenergie. Enkel hernieuwbare stroom kan ons volledig onafhankelijk maken. Maar dat is niet nodig of wenselijk, het elektriciteitsnet is al 50 jaar Europees.
 • Marcus Camps

  4 maanden geleden
  Als iedereen elektrisch gaat rijden, haha, dan hebben we meer dan tien nieuwe kerncentrales nodig. Als iedereen een warmtepomp steekt, dan hebben we er nog eens tien nodig.
 • Eric Grosemans

  4 maanden geleden
  Erik Wymeersch, dat is van weelde dan dat Frankrijk hun kolencentrales terug opgestart hebben. 16 van hun kerncentrales liggen stil. Nieuwe centrales bouwen kost stukken van mensen, en zijn pas ten vroegste in 2036 operationeel. Wat gaat ge intussentijd doen? We hebben in 2018 gezien hoe betrouwbaar die waren toen er 5 van de 7 in panne lagen, door lekken en betonproblemen.
 1. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
 2. Gebruikte West-Vlaamse gynaecoloog eigen sperma voor kunstmatige bevruchtingen? “Sterke vermoedens dat nog andere artsen dit gedaan hebben”
  Play
  Torhout

  Gebruikte West-Vlaam­se gynaeco­loog eigen sperma voor kunstmati­ge bevruchtin­gen? “Sterke vermoedens dat nog andere artsen dit gedaan hebben”

  Een gepensioneerde West-Vlaamse gynaecoloog heeft in de jaren 1980 mogelijk zijn eigen sperma gebruikt om kunstmatige bevruchtingen uit te voeren in het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout. Een donorkind ontdekte dat via DNA- en stamboomonderzoek, zo bevestigt de vzw Donorkinderen. Het parket van Kortrijk zegt intussen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Steph Raeymaekers, voorzitter van Donorkinderen vzw en zelf donorkind, was in Terzake duidelijk. “Ik ken een aantal casussen die te grof voor woorden zijn als ze naar buiten komen. En dit is de eerste.” De gynaecoloog in kwestie reageert zelf kort.