Energieminister Tinne Van Der Straeten (Groen).
Volledig scherm
PREMIUM
Energieminister Tinne Van Der Straeten (Groen). © Belga

Onze Opinie. Nieuwe gascentrales bouwen is absurd, nieuwe windmolens tegenhouden evenzeer

Compleet absurd is het dat onze regering gascentrales bouwt, die extra CO₂ uitstoten, om de kernuitstap mogelijk te maken. Nog absurder is dat die beslissing wordt verdedigd door een groene minister van Energie, Tinne Van der Straeten. Maar even nefast voor onze gezondheid en die van onze kinderen is de beslissing van Zuhal Demir (N-VA) om de vergunning voor een windmolenpark tegen te houden. We kunnen het ons niet langer permitteren nog extra CO₂ in de lucht te pompen, zo schrijft hoofdredacteur Brecht Decaestecker, en we hebben geen seconde meer te verliezen in de transitie naar hernieuwbare energie.

85 reacties

 • geert Verschelde

  2 maanden geleden
  Ik heb mij moeten aanpassen aan koudere winters halfweg vorige eeuw. De volgende generaties zullen zich moeten aanpassen aan iets hogere temperaturen, nog steeds lager dan in de periode 950 - 1250. Wij kunnen als mens iets doen aan de stijgende temperaturen, en zijn gevolgen. Maar hetgeen wij kunnen doen is maar een peulschil van de cyclische temperatuurs-schommelingen die al eeuwen aan de gang zijn op de aarde.
 • René Verhoeven

  2 maanden geleden
  Het energieprobleem dat zich stelt door een zogenaamde transitie die wordt opgedrongen, dient opgelost te worden door mensen met voldoende technische kennis en niet door mensen die uitgaan van hun buikgevoel, van wat goed lijkt voor hen, want dat is niet haalbaar! Het subjectieve moet eruit, geen voorstanders of tegenstanders van iets, want dat werkt niet, er moet een lange termijn oplossing komen die vooral betrouwbaar is, betaalbaar, zo goed mogelijk voor milieu en vooral technisch haalbaar.
 • Christian Deckers

  2 maanden geleden
  Alle supporters voor de green deal mogen weten dat er op wereldtemperatuurvlak geen enkele resultaatsgarantie aan verbonden is, simpelweg omdat de berekende invloed van de GD kleiner is dan de foutenmarge in de modellen en aannames. Wetenschap vandaag is helemaal geen wetenschap, het is het onder elkaar overeenkomen qua aannames en te hanteren modellen. En vooral kritiek uitsluiten iplv te weerleggen. Over extra-opwarming vanuit de oceaanBODEM mag met geen woord worden gerept. Rarara.
 • Ronny Ooijen

  2 maanden geleden
  guido Bervoets, dat kerncentrales zelf geen CO2 uitstoten klopt. Wat de voorstanders niet (willen) weten, is dat het noodzakelijke Uranium wel erg veel CO2 uitstoot met zich mee brengt. Bij het ontginnen blijven enorme hoeveelheden verzuurde modder en radioactief afval achter. Ook bij verwerking en transport vanuit Kazachstan, Canada en Australië komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Maar dat boeit die voorstanders niet. Die 40 miljard euro om de kerncentrales hier te ontmantelen misschien wel.
 • guido Bervoets

  2 maanden geleden
  Kerncentrales mogen dan geen CO2 uitstoten maar dat is dan ook het enige voordeel. De veiligheidsvoorschriften zijn zo veeleisend geworden dat ze onbetaalbaar zijn geworden en het een eeuwigheid duurt om ze te bouwen. Daardoor ligt de kostprijs per kWh gemiddeld dubbel zo hoog als dat van gascentrales. Electrabel wil daar geen euro meer in investeren. En we mogen accidenten als Fukushima en Tsjernobyl niet vergeten.Dus veel alternatieven voor zuinige gascentrales zijn er momenteel nog niet.