Neen, dit land lijkt al lang niet meer in goede handen, schrijft hoofdredacteur Brecht Decaestecker.
Volledig scherm
PREMIUM
Neen, dit land lijkt al lang niet meer in goede handen, schrijft hoofdredacteur Brecht Decaestecker. © Belga/HLN

ONZE OPINIE. Neen, ons land is niet langer in goede handen

Op 26 maart blokletterde Het Laatste Nieuws op de voorpagina “Niets dan lof voor ons land”. Vier maanden later is alles anders, zo schrijft hoofdredacteur Brecht Decaestecker. Tijdens de exitstrategie hebben we het riant verkwanseld, waardoor we nu de zieke man van Europa zijn: “Aan iedereen die aan tafel zat toen de regel over de bubbel van 15 werd afgeklopt: welgemeende excuses aan de bevolking zouden op hun plaats zijn.” 

 1. Van Ranst over stijgende coronacijfers: “Nu afstappen van federale fase zou niet verstandig zijn”

  Van Ranst over stijgende coronacij­fers: “Nu afstappen van federale fase zou niet verstandig zijn”

  Op het Overlegcomité van volgende week vrijdag wordt beter niet beslist om af te stappen van de federale fase. In de huidige situatie, met fors oplopende besmettingen, zou dat volgens viroloog Marc Van Ranst “niet verstandig” zijn. Begin deze week werd het hoogste aantal besmettingen van dit jaar genoteerd. “Het is nu afwachten hoe zich dat vertaalt in de ziekenhuizen en op de intensive care-afdelingen”, zegt Van Ranst. “Tegen eind volgende week moeten we een idee hebben van waar het naartoe gaat.”
 1. Corona houdt niet alleen België in zijn greep, ook buurlanden kleuren steeds roder
  PREMIUM

  Corona houdt niet alleen België in zijn greep, ook buurlanden kleuren steeds roder

  Met gemiddeld bijna 350 nieuwe gevallen per dag houdt corona ons land – alweer – stevig in zijn greep. Maar ook elders in Europa is het virus stevig in opmars. In Spanje, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg bijvoorbeeld. Daar klimmen de cijfers flink omhoog. In het Verenigd Koninkrijk stabiliseren de nieuwe besmettingen dan wel. Maar het aantal coronagevallen ligt er zorgwekkend hoog. En ook in Italië – dat de situatie nochtans goed onder controle had – lijkt een kentering ingezet. Wij doken in de statistieken.
 2. Ook wie in 2021 tijdelijk werkloos was door corona of na overstromingen deze zomer verliest geen vakantiegeld
  5

  Ook wie in 2021 tijdelijk werkloos was door corona of na overstro­min­gen deze zomer verliest geen vakantie­geld

  Personen die in 2021 op tijdelijke werkloosheid werden gezet wegens de coronacrisis of de zware overstromingen van afgelopen zomer zullen niet moeten inboeten op hun vakantiegeld en vakantiedagen het jaar nadien. Dat meldt de christelijke vakbond ACV donderdag in een persbericht en het wordt bevestigd op het kabinet van federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).