Moet de horeca in ons land in navolging van Nederland ook sluiten?
Volledig scherm
PREMIUM
Moet de horeca in ons land in navolging van Nederland ook sluiten? © LBB

ONZE OPINIE. "Naar een nieuwe lockdown? Misschien is het vandaag vooral wijs om geduld te hebben”

Stel dat de enige pil die de dokter voor jou heeft, er één is waarvan je pas ten vroegste na tien à twaalf dagen enig effect merkt. Ook al blijft je koorts ondertussen stijgen en zie je de rest van het gezin ook ziek worden, je moet er maar op vertrouwen dat de arts je de juiste dosis heeft toegediend. In die ongemakkelijke situatie zitten we vandaag met z’n allen. Terwijl de coronacijfers elke dag nog feller dieprood kleuren, zullen we ten vroegste vólgende week pas weten of de strengere maatregelen van vórige week helpen. Allemaal hebben we — ja, ook de media — al vaak om versoepelingen gevraagd wanneer het ietsje beter ging, en om verstrengingen geroepen wanneer de cijfers weer stegen. Misschien is het vandaag vooral wijs om geduld te hebben en te vertrouwen op de inschatting van de echte experts.

 1. Ziekenhuizen kunnen niet-essentiële zorg weer opstarten, aantal voorbehouden Covid-bedden kan worden afgebouwd

  Ziekenhui­zen kunnen niet-essentiële zorg weer opstarten, aantal voorbehou­den Co­vid-bed­den kan worden afgebouwd

  In het licht van de dalende coronacijfers kunnen ziekenhuizen het aantal voor coronapatiënten voorbehouden bedden beginnen afbouwen. Ze kunnen ook opnieuw kleinere, niet-essentiële ingrepen uitvoeren. Dat staat in een omzendbrief van het comité "Hospital & Transport Surge Capacity", het interfederale overlegorgaan dat de toestand in de ziekenhuizen monitort. "We proberen geleidelijk aan de gewone activiteiten weer mogelijk te maken" in de ziekenhuizen, zegt Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde.
 2. OVERZICHT. 'Kerstmaatregelen' in ministerieel besluit gegoten: dit zijn de definitieve regels

  OVERZICHT. 'Kerstmaat­re­ge­len' in ministeri­eel besluit gegoten: dit zijn de definitie­ve regels

  Het nieuwe ministerieel besluit (MB) met de aangepaste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe maatregelen gaan in op 1 december en zijn van toepassing tot 15 januari 2021. Zoals vrijdag is aangekondigd, mogen erkende musea en kunsthallen weer opengaan. Ook winkels mogen heropenen, mits het in acht nemen van de gezondheidsmaatregelen. Een overzicht:
 1. Spaanse douane arresteert smokkelaars na een achtervolging van maar liefst vijf uur
  Play

  Spaanse douane arresteert smokke­laars na een achtervol­ging van maar liefst vijf uur

 2. Belgische 'Madmax' behaalt zilver op officieus wk breakdance
  Play

  Belgische 'Madmax' behaalt zilver op officieus wk breakdance