Mensen wonen met mondkapjes een katholieke mis bij in Italië. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen wonen met mondkapjes een katholieke mis bij in Italië. Archiefbeeld. © Photonews

ONZE OPINIE. Gaat het recht van zij die hun godsdienst in groep willen beleven boven het algemene belang, de volksgezondheid?

Een ongelovige Thomas moet naar de show van de tv-zenders staren op kerstavond, maar zijn gelovige buurman mag met veertien anderen samenkomen om zijn religie te beleven? Het is voor velen een doorn in het oog. Acteur Dimitri Leue vraagt zich af of cultuurgelovigen dan ook weer naar hun erediensten mogen. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert noemt zijn vrijdagse voetbalmatch in openlucht zijn moment van geloofsbelijdenis, en die mag vandaag ook niet.

46 reacties

 • Alfons Hendrickx

  8 maanden geleden
  hopelijk past de volgende regering de grondwet aan , geloof moet volgens de wet of de regering ook gehoorzamen zoals elke burger, dus samenscholing is momenteel verboden; een les voor geloof uit de politiek te halen en zeker niet betalen met belasting geld, zie het als een voetbal club die moeten zelf ook betalen om binnen te komen
 • Vladimir De Leeuw

  8 maanden geleden
  godsdienstvrijheid en -beleving is een grondrecht. Eigenaardig dat men niets protesteert tegen winkels die open zijn. Op veel werkplekken worden de regeltjes ook creatief geïnterpreteerd. Maar als het over gebedshuizen gaat, die doorgaans groot genoeg zijn om 15 personen te ontvangen, waar iedereen met gemak en mondmasker 1.5m van elkaar kan afstaan op 10m², dan is daar geen begrip voor. We zullen voor jullie bidden...
 • imke de meester

  8 maanden geleden
  neen, men kan perfect zijn geloof belijden thuis. Als men wilt bidden dan kan  dat thuis gebeuren of op straat op een bankje . Als men de teugels in de kerk  en in de moskeën gaat loslaten dan zitten de moskeën  op een mum van tijd terug stampvol en dit wel 5 keer per dag. Een bezoek brengen aan een gebedsplaats is ondergeschikt aan de volksgezondheid. Thuis bidden met max. 2 personen. En die larie van 1,5 meter afstand dat is mooi in theorie maar de praktijk is heel wat anders.
 • Greta Beirens

  8 maanden geleden
  En wij alleen in de academie zitten in een zaal met venster en deur open. Met in tijd ingekorte lessen. Als alleenstaande gepensioneerde alles behalve prettig. Sinds maart opgesloten in mijn kot. Bidden kun je overal en ook alleen!
 • Wilfried De Moyter

  8 maanden geleden
  Er is een protocol voor de religie dat goed werkt 1,5 meter afstand tussen de stoelen 10vierkantemeters per persoon voorzien looplijnen en mondkapjes op.Ik kom regelmatig in ziekenhuis waar in een wachtzaal de stoelen op veilige afstand staan maar waar er toch een 20 stoelen staan en oppervlakte van wachtzaal is minder dan 200 vierkante meters.