Illustratiefoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiefoto. © Getty Images

ONZE OPINIE. “Een overheid die ons belastinggeld niet kan beschermen tegen sjoemelaars, verdient het misschien gewoon niet”

Na de onthullingen over vermoedelijke fraude bij het contactonderzoek rijst de vraag hoe dit is kunnen gebeuren. “Het blijkt kinderspel om onze overheid op te lichten. En dat is verontrustend”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “De achteloosheid en naïviteit waarmee sommige administraties en kabinetten omgaan met uw en mijn geld is wraakroepend.”

 1. HLN ONDERZOEK. Labo's van experts wonnen jackpot: 20 miljoen euro voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Labo's van experts wonnen jackpot: 20 miljoen euro voor coronates­ten die nooit zijn uitgevoerd

  Er is het voorbije anderhalf jaar veel geld verdiend met coronatesten. Vooral de universitaire labo’s - waar prominente experten aan verbonden zijn - wonnen de jackpot. Ze ontvingen zelfs miljoenen voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd. De federale overheid betaalde ook te veel voor de testen die wél geanalyseerd werden. Oppositiepartij N-VA spreekt van verspilling. Wij zochten uit hoe zo’n lucratieve deal tot stand is kunnen komen en hoeveel ermee verdiend werd.
 2. Nu ook hospitalisatieverzekering voor konijn en papegaai: wat dekt de dierenverzekering? Waarmee moet je rekening houden? En wat kost ze?
  PREMIUM
  9

  Nu ook hospitali­sa­tie­ver­ze­ke­ring voor konijn en papegaai: wat dekt de dierenver­ze­ke­ring? Waarmee moet je rekening houden? En wat kost ze?

  Wanneer je hond of kat ziek wordt of gewond geraakt, kan dat je als baasje een arm en een poot kosten. De dierenverzekering zit dan ook in de lift. Met de komst van de nieuwe, grote Amerikaanse speler Figo kunnen nu ook voor het konijn en de exotische papegaai een polis worden afgesloten. Is het interessant je huisdier te verzekeren tegen een hoge dierenartsfactuur? En waar kun je voor zo’n verzekering terecht?
 3. HLN ONDERZOEK. Fraude bij contactonderzoek? Mogelijk meer dan 1 miljoen euro betaald voor tracers die nooit telefoontjes deden
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Fraude bij contacton­der­zoek? Mogelijk meer dan 1 miljoen euro betaald voor tracers die nooit telefoon­tjes deden

  Het contactonderzoek in Vlaanderen zit met een schandaal. Er zijn sterke aanwijzingen dat één van de callcenters al bijna een jaar de overheid bedriegt. Wij konden documenten inkijken die blootleggen dat er een systeem op poten werd gezet waardoor het leek alsof er meer contactonderzoekers aan de slag waren dan in werkelijkheid het geval was. “Verwerpelijk”, reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het dossier duwt het contactonderzoek nog dieper in de problemen, want liefst 1 op de 5 contacttracers is aan de slag voor het bewuste callcenter.
 1. Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

  Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomte­kort tegen 2025

  In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.