Mensen op de luchthaven.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen op de luchthaven. © HLN

ONZE OPINIE: Een hervorming over pensioenen moet werken belonen. Niet minder, maar meer

Minder minder minder. Het is de aangebrande slogan van de Nederlandse politicus Geert Wilders, maar dat woord klinkt vandaag wel door onze straten. Er zijn minder vluchten. Er is minder toegang tot zorg. We consuminderen omdat het niet anders kan.

44 reacties

 • Alex Raman

  1 maand geleden
  Ook zou het pensioenbedrag berekend moeten worden op wat men gans zijn leven afdraagt en niet op een maximum jaarloon van 62000 €. Op al wat men boven dit bedrag verdient, betaald de werkgever 35 % patronale bijdrage en de werknemer nog eens 13.07 % RSZ bijdrage + Byzondere bijdrage op de belastingsbrief, maar dit telt niet mee bij de pensioenberekening. Ik weet dat dit bedrag voor sommige hoog is maar dit illustreert nog maar eens een van de oneerlijkheden in het systeem naast vele andere.
 • Ellie Dubois

  1 maand geleden
  Waarop wacht men om een belasting op grote vermogens in te voeren en de sterkste schouders verplicht hun steentje bij te dragen in de plaats van pensioenen te korten of mensen te dwingen langer te werken? Sociale bijdragen van de werkgevers zijn drastisch verminderd. Die maatregel heeft weinig bijgedragen aan jobs maar vooral hogere winsten. Een vermogensbelasting zou met gemak de vergrijzing bekostigen, als men het vermogen bij sociale huurders in kaart brengt. Dan ook bij grote vermogens?
 • vanaeken jokke

  1 maand geleden
  In het pamperen daar zijn de trado partijen altijd sterk geweest en in het plukken van de werkende die het land uit de afgrond houden daar zijn de trado partijen nog sterker in.40 jaar gewerkt en minder pensioen trekken dan iemand die 40 jaar dopte dat zijn de trado praktijken Guido Bervoets.
 • Jeaninne Bonduwe

  1 maand geleden
  Dat ze eens 20% van al die zogenaamde slimme studenten laten gaan werken met hun handen ipv jobs re creëren die totaal niks opbrengen. Ze zitten jaren aan het cijferen hoe ze een collega 5% kunnen laten meer opbrengen. De ene controleert de andere. Op het einde van de dag hebben ze niks tastbaars gepresenteerd. Maar toch moeten ze rijkelijk worden betaald. Voor die 5% opbrengst heeft de baas wel iemand anders moeten in dienst nemen of betalen.
 • marc castermans

  1 maand geleden
  Het is toch doodsimpel, volgens je aantal gewerkte jaren en afdrachten ontvang je een pensioen. Sinds 1970 werken koppels vrijwel allebei en wie dus niet werkte (een grote minderheid) verdient een minimumpensioen. Wie heel zijn leven beroepsdopper is, niet de zieken, moet ook niet meer dan een minimumpensioen krijgen. Als Sinterklaas spelen voor sommige politici enkel lonend is om hun eigen zitje af te kopen, dan zitten ze in het verkeerde beroep en zijn ze hun ambt niet waardig.
 1. Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
  Livios

  Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs

  De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken.
 2. Aannemer werf Borealis kwam eerder al in opspraak in Zweden

  Aannemer werf Borealis kwam eerder al in opspraak in Zweden

  In juli raakte bekend dat de Italiaanse aannemer Irem mogelijk 174 arbeiders economisch uitbuitte op een werf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. Irem ontkent deze beschuldigingen. Toch is het niet de eerste keer dat Irem op een gelijkaardige manier in opspraak komt. In 2005 staakten in Zweden tweehonderd Thaise arbeiders nadat het bedrijf hen naar verluidt valse verklaringen had willen laten ondertekenen, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.