Het Nederlandse vliegtuig dat gisterenavond op Schiphol landde met 16 Belgen aan boord.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Nederlandse vliegtuig dat gisterenavond op Schiphol landde met 16 Belgen aan boord. © ANP

ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanenklus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communiceren

“Deze mensen gaan simpelweg dood”. “Het gaat te langzaam.” En: “De betrokken bewindspersonen wijzen naar elkaar en verschuilen zich achter procedures.” Die kritiek hoorde je in het Nederlandse parlement gisteren, waar zich een fel debat over Afghanistan ontspon tussen de uittredende regering-Rutte en de oppositie. In onze contreien is het wachten tot volgende week vooraleer het parlement samenkomt. Neen, nieuw is het niet dat de Nederlandse parlementaire cultuur levendiger is dan de onze. Maar het valt des te meer op wanneer ook onze bevoegde ministers op eieren lopen. 

19 reacties

 • ivan de ridder

  3 maanden geleden
  Volgens mij gaat nog niet eens een vierde van die mensen geëvacueerd kunnen worden. Waarom zouden de taliban ook meewerken, ze hebben alle touwtjes in handen dankzij het plotselinge vertrek van de Amerikaanse legermacht. Die luchthaven is veilige zone ja, maar daarbuiten niets. Bovendien brengen gijzelaars meer op ...
 • vangeel guido

  3 maanden geleden
  Ik vrees dat er taliban leden bij zitten en dat deze hier aanslagen plegen. Let AUB goed op wie jullie meenemen.
 • Yolande MARIS

  3 maanden geleden
  De Regeringen willen geen nieuwe asielcrisis,ter informatie de eerste is nooit gestopt,overal vandaan vluchteling of niet worden er mensen opgehaald,ter land ,ter zee en nu ook ter lucht.We gaan nog veel Afghanen moeten opnemen,dat heeft Merkel al geregeld in een onderonsje met Biden,ze moest wat toegevingen doen om het Russische gas in te voeren.Het eigen volk laten ze creperen dat is globalisering .Duitsland ,Polen en Frankrijk zorgen heel goed voor hun eigen economie.
 • Walter De Vuyst

  3 maanden geleden
  Rutte heeft het bij het rechte eind wanneer hij in het Parlement zegt dat alles in Nederland te traag gaat . Inderdaad , de juiste conclusie !
 • ivan de ridder

  3 maanden geleden
  Bernard Loncke, lijkt me correct. 1 ding toe te voegen : Afghanistan is al decennialang de grootste opium/heroïne-producent wereldwijd. Het is dankzij dit feit dat de taliban rijk geworden zijn.
 1. Dreigt er een tekort aan zelftesten? “We merken dat de eerste stock al is uitverkocht”, zegt Colruyt
  Play

  Dreigt er een tekort aan zelftesten? “We merken dat de eerste stock al is uitver­kocht”, zegt Colruyt

  Nu we voor bijna alles een zelftest nodig hebben, verkopen naast apotheken ook winkels er. Al zijn die voorraden sneller uitgeput dan ze zelf hadden gedacht. Geert Elen van Colruyt legt uit: “We hadden 10.000 stuks die we verdeeld hebben over de winkels. Die zijn nu al uitverkocht.” Ook bij de apothekers is er een enorme stijging in de verkoop. “Maar na begin volgende week zal er terug genoeg voorraad zijn”, klinkt het daar.
 1. Van Ranst scherp over beslissing om scholen nog twee weken open te houden: "Deze maatregelen hadden vorig jaar genomen kunnen worden”
  Play

  Van Ranst scherp over beslissing om scholen nog twee weken open te houden: "Deze maatrege­len hadden vorig jaar genomen kunnen worden”

  Kinderen zijn de motor van de pandemie, volgens verschillende experten. Dat moet blijken nu het aantal besmettingen op scholen dubbel zo hoog is als in de rest van de samenleving. Viroloog Marc Van Ranst reageert dan ook teleurgesteld op de beslissing om de lagere scholen de komende twee weken open te houden. “Men houdt de motor niet tegen”, klinkt het in de studio van VTM Nieuws.
 2. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.