Onze journalist Joppe Nuyts ging undercover bij PostNL.
Volledig scherm
Onze journalist Joppe Nuyts ging undercover bij PostNL. © Gregory Van Gansen / Photo News

Onze journalist ging enkele weken undercover werken bij PostNL: “Sociale fraude op vrij grote schaal”

Onze onderzoeksjournalist Joppe Nuyts ging enkele weken undercover aan de slag bij koeriersbedrijf PostNL. Daar kon hij met eigen ogen zien hoe het eraan toeging. “Je ziet dat er sociale fraude plaatsvindt op vrij grote schaal, net omdat de onderaannemers het hoofd niet boven water kunnen houden”, vertelt Nuyts. Als gevolg van het onderzoek van HLN en VTM NIEUWS vielen sociale inspecteurs vandaag binnen bij PostNL-depots in ons land, waar onder meer inbreuken voor zwartwerk werden vastgesteld. De volledige undercoverreportage kan je hier bekijken. 

 1. EXCLUSIEVE VIDEODOCU. Verborgen camerabeelden van onze reporter tonen hoe pakjesbezorgers uitgebuit worden: “Zelfs zonder rijbewijs aan de slag”
  PREMIUM

  EXCLUSIEVE VIDEODOCU. Verborgen camerabeel­den van onze reporter tonen hoe pakjesbe­zor­gers uitgebuit worden: “Zelfs zonder rijbewijs aan de slag”

  Onze onderzoeksjournalist Joppe Nuyts ging enkele weken undercover aan de slag bij koeriersbedrijf PostNL. Daar kon hij met eigen ogen zien hoe het eraan toeging. Als gevolg van het onderzoek van HLN en VTM Nieuws vielen sociale inspecteurs vandaag binnen bij PostNL-depots in ons land, waar onder meer inbreuken voor zwartwerk werden vastgesteld. Bekijk hier onze exclusieve videodocumentaire.
 2. Dedecker ziet in vijftien Vlaamse regio’s “voorbode voor gedwongen fusies tussen gemeentes”
  59

  Dedecker ziet in vijftien Vlaamse regio’s “voorbode voor gedwongen fusies tussen gemeentes”

  Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, staat niet te springen voor de vijftien nieuwe Vlaamse regio’s die gisteren werden goedgekeurd door het parlement. Die vormen een administratieve laag tussen gemeentes en provincies. Ze dienen voornamelijk voor samenwerkingsverbanden als politie, brandweer, maar ook bijvoorbeeld bibliotheken, afvalophaling en zwembaden. “Ik voel dat dit de voorbode is voor gedwongen fusies”, zegt Dedecker over de regio’s bij HLN LIVE. “Dat is een andere discussie”, repliceert bevoegd Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) in de studio.
 1. PostNL-depot in Wommelgem verzegeld na massale inval, pakjes van klanten mogelijk tot twee weken vertraagd. Aanleiding was undercoverreportage HLN en VTM NIEUWS

  Post­NL-de­pot in Wommelgem verzegeld na massale inval, pakjes van klanten mogelijk tot twee weken vertraagd. Aanleiding was undercover­re­por­ta­ge HLN en VTM NIEUWS

  Tal van sociale inspecteurs zijn maandagochtend binnengevallen bij koeriersbedrijf PostNL in het Antwerpse Wommelgem en Mechelen. Er werden onder meer inbreuken vastgesteld voor zwartwerk en deeltijdse arbeid. Het depot in Wommelgem wordt alvast tijdelijk verzegeld, waardoor duizenden pakketjes eerstdaags niet bij de klanten terechtkomen. De invallen volgden na onderzoek van HLN en VTM Nieuws. Journalist Joppe Nuyts draaide een tijd mee als undercover werknemer en kon zelf vaststellen hoe het eraan toeging. “Je ziet dat er op redelijk grote schaal sociale fraude plaatsvindt”, vertelt hij. De undercoverreportage zal morgen te zien zijn op onze website.