laenen
Volledig scherm
PREMIUM
© laenen

Onweerstaanbare dwang (deel 4): Gedood met mes, bijl én dolk. Maar Tuur vindt zichzelf geen moordenaar

“Onweerstaanbare dwang.” Oftewel artikel ‘71’. Decennialang kende het juridische begrip een sluimerend bestaan in de rechtszaal. Tot Jef Vermassen er in 1977 — eerder toevallig - zijn eerste vrijspraak mee behaalde en er nadien menige Vlaamse jury mee inpakte. Onze gerechtsverslaggever Erwin Verhoeven blikt terug op de meest opvallende artikel 71-processen. Vandaag: de jury volgt niet altijd. 

5 reacties

 • RENE LENAERTS

  3 jaar geleden
  Dat gelul over "onweerstaanbare dwang" heeft goed gewerkt in een tijd dat juryleden nog simpele geesten waren. Er zijn onwaarschijnlijke vrijspraken geweest die er nooit hadden mogen komen.
 • Jef Heffens

  3 jaar geleden
  Dan moeit je die voor de rest van zijn dagen ofwel in de gevangenis steken of in een psychiatrische inrichting.
 • DIRK RASSCHAERT

  3 jaar geleden
  Natuurlijk niet, hij heeft enkel gestoken en gehakt! Dat ze stopt met ademen is toch haar eigen fout?
 • Louis Bouduin

  3 jaar geleden
  Zou Tuur willen vragen wie dan wel in aanmerking komt als moordenaar?
 • censor

  3 jaar geleden
  Onweerstaanbare drang....ga en kijk naar de omschrijving...
 1. Wanneer laat je pleger van partnergeweld vrij onder voorwaarden? België werkt aan handleiding voor onderzoeksrechters
  Play

  Wanneer laat je pleger van partnerge­weld vrij onder voorwaar­den? België werkt aan handlei­ding voor onderzoeks­rech­ters

  Tegen 2025 wil ons land een soort handleiding klaar hebben voor onderzoeksrechters. Die moet hen kunnen helpen inschatten of ze iemand al dan niet kunnen vrijlaten onder voorwaarden. “Sommige personen zijn gewoon niet vatbaar voor gerechtelijke maatregelen”, zegt criminologe Anne Groenen, die meewerkt aan handleiding. “Als er een voorgeschiedenis is van partnergeweld, stalking of wurging, gaan die personen sowieso terug het slachtoffer opzoeken.”