Reeks Vermassen
Wauters 1977
Volledig scherm
PREMIUM
Reeks Vermassen Wauters 1977 © Van Der Seypt

Onweerstaanbare dwang (deel 1): “Hij is geen moordenaar, hij is niet gevaarlijker dan wie ook onder ons”

“Onweerstaanbare dwang.” Oftewel artikel ‘71’. Decennialang kende het juridische begrip een sluimerend bestaan in de rechtszaal. Tot Jef Vermassen er in 1977 — eerder toevallig - zijn eerste vrijspraak mee behaalde en er nadien menige Vlaamse jury mee inpakte. Onze gerechtsverslaggever Erwin Verhoeven blikt terug op de meest opvallende artikel 71-processen. Vandaag: een diefstal en een lijk in het kolenhok.

5 reacties

 • Robert Joncret

  3 jaar geleden
  Het is de wet die verkeerd is, niet de advocaat !
 • august luyckx

  3 jaar geleden
  Het is een walgelijk terug grijpen naar een artikel dat zo belachelijk is dat het maar kan zijn ,maar ja advokaat zojn beduid niet altijd eerlijk zijn
 • Karel Martel

  3 jaar geleden
  Moordenaars en verkrachters worden allemaal door een macht gedwongen die ze niet kunnen weerstaan.
 • Chris Devlaeminck

  3 jaar geleden
  Een mens moet ten alle tijde zichzelf onder controle kunnen houden. Maar dat is niet meer in dezer dagen. Hulp zoeken bij psychologen voor allerhande geestelijke problemen, te veel om op te noemen, is de normaalste zaak van de wereld geworden. En als die zeggen dat iemand die zijn kinderen vermoordt er niets kan aan doen dan is dat zo. Triestig! Een moordenaar is een moordenaar.
 • Giovanni Van Dyk

  3 jaar geleden
  Ik heb altijd een groot aanzien gehad t a v Jef Vermassen,... echter met zijn -zo goed als vrij- uitspraak mbt de moordenares Didgar Mehrnaz -we mogen ze nu zo noemen want ze is er voor veroordeeld- heeft Meester Vermassen bewezen dat hij geëvolueerd is naar een deontologisch bedenkelijk top- Zakenman dan wel op zoek is naar Recht.