Ontslaggolf in evenementensector in 2021 nog zwaarder dan het jaar ervoor
Na het rampjaar 2020 bleef de Belgische eventsector ook in 2021 rake klappen krijgen. Dat besluit het KdG-expertisecentrum Publieke Impact, dat de gevolgen van corona voor de sector monitort. Het omzetverlies was beperkter, maar het aandeel van organisaties die personeel moesten ontslaan, steeg van 45 naar 51 procent.
Het expertisecentrum Publieke Impact bevroeg 250 organisaties uit de evenementensector, zowel organisatoren als toeleveranciers. Uit de resultaten blijkt dat de coronacrisis ook in 2021 financiële wonden bleef slaan.
"In december 2020 gaven de eventprofessionals aan meer dan 75 procent omzet te verliezen ten opzichte van 2019. Een jaar later, in december 2021, voorspelden de professionals nog steeds een omzetverlies van meer dan 50 procent tegenover 2019. Dat is zorgwekkend, omdat er in 2021 toch meer events mochten doorgaan", benadrukt onderzoeker Joris Verhulst.
Die toegelaten events waren echter niet erg winstgevend, zegt Verhulst. "Een derde van de organisaties geeft aan dat ze meer verlieslatende dan winstgevende events hebben georganiseerd. De verwachting van de professionals is dat 2022 amper putten zal kunnen vullen door de vele onzekerheden en maatregelen.”
De golf van ontslagen was in 2021 zelfs zwaarder dan in 2020: wel 51 procent van de organisaties moest in 2021 contracten beëindigen met werknemers en/of vaste freelancers, tegenover 45 procent in 2020. Bijna 1 op de 3 verwacht ook de komende maanden nog mensen te moeten ontslaan.
Onzekerheid over toekomst
Ook de medewerkers zelf houden er vaker mee op. In 2021 vertrok er bij meer dan de helft van de organisaties personeel uit onzekerheid over de toekomst voor de sector. Dat is 16 procent meer dan in 2020. Driekwart van de organisaties geeft ook aan dat ze hun personeel en zichzelf maar moeilijk gemotiveerd kunnen houden.
Door een gebrek aan voldoende steunmaatregelen in combinatie met strenge coronamaatregelen zit de sector in een wurggreep, vinden de bedrijven. "De organisaties kunnen niet op non-actief, maar meestal enkel met verlies draaien. Het is dus geen wonder dat bijna zes op de tien organisaties al vaak gedacht hebben om hun activiteiten te stoppen", zegt Verhulst.
Een overgrote meerderheid van de organisaties (87 procent) is ervan overtuigd coronaveilige events te kunnen organiseren, zeker na alle investeringen in bijvoorbeeld ventilatie. 63 procent zou, als het aan hen lag, enkel gevaccineerden toelaten op events zolang de coronacrisis woedt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Luxemburgers blijven rijkste EU-burgers, Belgen op zesde plaats
De Luxemburgers blijven hun plaats als rijkste EU-burgers behouden. Hun koopkracht was in 2022 ruim 2,5 keer groter dan gemiddeld in de EU-27. Dat blijkt uit een flashraming van Eurostat over het bbp per inwoner uitgedrukt in termen van koopkracht. -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
Politie kan verborgen ruimtes in voertuigen voortaan bestraffen
De politie kan verborgen ruimtes in voertuigen voortaan bestraffen, ook als die op het ogenblik van de ontdekking niet gevuld zijn met drugs of wapens. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open vld) beslist. De straf kan oplopen tot 5 jaar. -
-
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit. -
NMBS lanceert flexibel abonnement voor telewerkers
Spoorwegmaatschappij NMBS heeft het ‘Flex Abonnement’ gelanceerd, een abonnementsformule voor werknemers die niet meer elke dag op kantoor moeten zijn. Het eerste flexibele abonnement dat beschikbaar is, is er een voor tien reisdagen in een maand. -
“Nieuw rapport bewijst dat Ventilus wel ondergronds kan”
Een nieuw rapport zou volgens de West-Vlaamse actiegroepen aantonen dat de hoogspanningslijn Ventilus wel ondergronds kan worden aangelegd. Bouwkundig expert Filip Vanaeken, die al langer beweert dat een ondergrondse lijn de beste oplossing is, voerde het onderzoek uit. Volgende week legt de ministerraad het voorlopige traject vast. Daarna komt er een openbaar onderzoek. -
Steeds meer Vlamingen worden gecremeerd
Het aandeel crematies blijft in Vlaanderen verder toenemen. Vorig jaar ging het met 51.083 crematies op 67.516 overlijdens al om 75,7 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric De Baeremaeker
Marcel Verkest
Marc Vinck
rita vdbergh
jan tobbak