Defensie pronkte in 2021 nog met de LMV Lynx tijdens het Défilé, maar omwille vabn scheuren in het chassis wordt dit voertuig tegen 2026 uit roulatie gehaald.
Volledig scherm
PREMIUM
Defensie pronkte in 2021 nog met de LMV Lynx tijdens het Défilé, maar omwille vabn scheuren in het chassis wordt dit voertuig tegen 2026 uit roulatie gehaald. © Defensie

Ons land stuurt 230 legervoertuigen naar Oekraïne die ongeschikt en te gevaarlijk worden geacht voor Belgische militairen

Ons land gaat met spoed militair materieel zoals legervoertuigen, geweren, afweergeschut en kogels naar Oekraïne sturen. Dat kwam VTM NIEUWS te weten. Een opvallende schenking zijn de in totaal 80 IVECO LMV Lynx-voertuigen en de 150 VOLVO-trucks die Defensie aan het uitfaseren is vanwege mankementen, maar dus wel goed genoeg blijken voor het slagveld in Oekraïne.

183 reacties

 • Pol Segers

  2 maanden geleden
  Het land dat we steunen omwille van hun grondstoffen? Want geen Europese land steunen zonder iets.Is niet iets dat Europa zou doen.Investeren er er terug uithalen dat zal het wel zijn
 • Jacky Denayer

  2 maanden geleden
  De Wever had er zo op gerekend
 • Bart Timperman

  2 maanden geleden
  Ongeschikt en te gevaarlijk voor de Belgische militairen? Misschien voor de Belgische wegen maar zeker nog geschikt voor transportfuncties in Oekraïne. Enkele scheurtjes in het chassis zullen niet veel uitmaken daar.
 • Davy Meganck

  2 maanden geleden
  Eens benieuwd wie ons gaat helpen als België bankroet is.Is niet ver meer af hoor Wallonië heeft serieuze schulden .
 • Luc Dussart

  2 maanden geleden
  JPK tank had 90% trefzekerheid en konden in de jaren 70 raketten bovenop afgeschoten worden, denk dat deze nu hun dienst hadden kunnen bewijzen tegen de Russische brol.
 1. Het leven zoals het is in een Leopard-tank, getuigenissen uit het Belgische leger: “Vaak te warm, altijd lawaai en een colaflesje om in te plassen”
  PREMIUM

  Het leven zoals het is in een Leopard-tank, getuigenis­sen uit het Belgische leger: “Vaak te warm, altijd lawaai en een colaflesje om in te plassen”

  Oekraïne krijgt straks dan toch Duitse Leopard-tanks om de Russen mee te bekampen. De Leopard 2 tank wordt beschouwd als de beste ter wereld. De Belgische Landmacht heeft uitgebreide ervaring met zijn voorganger, de Leopard 1 A5(BE), en dus vroegen we twee luitenant-kolonels wat de Oekraïners mogen verwachten. “Behalve de warmte is er ook het het permanente lawaai.”
 2. Wat betekent de beloofde levering van 31 Amerikaanse tanks aan Oekraïne? “In het Kremlin zullen ze nu ongemakkelijk beginnen schuiven op hun stoel”
  PREMIUM

  Wat betekent de beloofde levering van 31 Amerikaan­se tanks aan Oekraïne? “In het Kremlin zullen ze nu ongemakke­lijk beginnen schuiven op hun stoel”

  Na Duitsland hebben nu ook de Verenigde Staten een levering van tanks beloofd aan Oekraïne. President Joe Biden kondigde vandaag aan dat het Amerikaanse leger 31 M1 Abrams-gevechtstanks naar Oekraïne zal sturen. Welke impact kunnen die hebben op het terrein, wat is het verschil met de Leopard 2-tanks en hoe zal Poetin reageren? We vroegen het aan oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen.