Online gokken voor het eerst groter dan fysieke kansspelen
Online gokken is voor het eerst groter geworden dan gokken in fysieke plaatsen zoals casino’s, krantenwinkels en cafés. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kansspelcommissie. Zij waarschuwt voor het illegale aanbod aan online kansspelen en roept de overheid op om online gokken beter te reguleren.
De kanteling richting online gokken kwam er in 2020. Het zijn de financiële cijfers van dat jaar die in het jaarverslag staan. Online gokken was dat jaar goed voor een GGR - het verschil tussen de inzetten en de uitbetaalde winsten - van 595,9 miljoen euro. Offline gokken haalde een GGR van 373,2 miljoen euro. Daarmee was online goed voor een aandeel van 61,5 procent, waar een jaar eerder het offline gokken nog 60,5 procent vertegenwoordigde.
Het coronavirus vormt een deel van de verklaring. Tijdens grote delen van 2020 waren kansspelinrichtingen gesloten of met beperkingen geopend, waardoor spelers naar online overschakelden. De GGR van offline kansspelen lag bijna de helft lager dan in 2019 (-47,6 procent), terwijl online met meer dan een kwart toenam (+27,9 procent). De totale GGR - 969,1 miljoen euro - lag bijna 18 procent lager dan in 2019, toen die nagenoeg 1,2 miljard euro bedroeg.
Enkele niet-financiële cijfers wijzen op een verdere groei van het online gokken in 2021. Er waren dan gemiddeld 136.888 verschillende spelers per dag online op vergunde goksites, ruim 23.000 meer dan in 2020 en ruim een verdubbeling in drie jaar tijd.
Gevaren
In België is gokken in principe alleen toegelaten in kansspelinrichtingen en op websites die een vergunning van de Kansspelcommissie hebben. Maar de commissie waarschuwt voor illegale goksites, die naar schatting zowat een vijfde van de spelers lokken. “De gevaren van deze illegale sites zijn reëel en aanzienlijk, aangezien ze zich niets aantrekken van de bestaande regelgeving en niets ondernemen om spelers te beschermen”, luidt het in het jaarverslag. Zo is er op dergelijke sites bijvoorbeeld geen uitbetalingsgarantie, geen beperking van de speellimieten en geen leeftijdscontrole van te jonge spelers.
Het is volgens Magali Clavie, de voorzitter van de Kansspelcommissie, dan ook “meer dan ooit noodzakelijk de online spelers en gokkers te beschermen door hen een veilige en gecontroleerde spelomgeving te bieden”, om zo te vermijden “dat zij, al dan niet bewust, in de verleiding komen zich te wenden tot een steeds groter en agressiever illegaal aanbod dat hun geen bescherming biedt”.
De Kansspelcommissie zelf heeft van de strijd tegen illegale online kansspelen één van haar prioriteiten gemaakt. Eind 2021 stonden er 307 illegale goksites op haar zwarte lijst. Die websites worden ook geblokkeerd.
“Summiere regelgeving”
Clavie roept daarnaast de overheid op om meer inspanningen te doen. De voorzitter zegt te betreuren dat er, meer dan tien jaar na de legalisering van het online gokken, alleen “summiere regelgeving” is. “Online gokken moet verder worden gereguleerd aangezien het huidige kader onvolledig is en leidt tot rechtsonzekerheid”, klinkt het. Ook voor fysieke kansspelen zijn er trouwens nog te veel “grijze zones”, vindt Clavie.
Intussen werden er wel regels gepubliceerd over de voorwaarden voor krantenwinkels om weddenschappen te mogen aanbieden. Zij moeten bijvoorbeeld minstens tweehonderd titels van kranten en tijdschriften aanbieden en er mag maximaal voor 250.000 euro per jaar worden ingezet. Daarnaast werd aangekondigd dat wedkantoren waar sportweddenschappen worden afgesloten, vanaf 1 oktober de identiteit van de klanten zullen moeten controleren.
Eind 2021 stonden er 39.279 mensen vrijwillig op de lijst van personen die zijn uitgesloten van gokken. Er hadden voorts meer dan 81.000 mensen een kansspelverbod omdat ze in een collectieve schuldenregeling zitten, en meer dan 57.000 mensen waren uitgesloten omwille van hun beroep (bijvoorbeeld politiemensen en magistraten).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
MR blijft forcing voeren tegen verbod op gokreclame
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?
Het moet je maar overkomen: je auto wordt afgekeurd bij de technische keuring omdat een koplamp het niet doet, en dus moet je opnieuw langskomen. Maar nog vóór die herkeuring heb je een ongeval waarbij jij in fout bent. Hoe zit het dan met de verzekering? Independer.be adviseert. -
-
PREMIUM
Zomerse temperaturen op komst: is de eerste hittegolf van het jaar in de maak?
-
PREMIUM23
Is de ‘refurbished’ Tesla de toekomst van de tweedehandsauto?
De opmars van elektrische auto’s heeft ook grote gevolgen voor de tweedehandsmarkt. Autovisionair Erwin Beerens (62) ziet kansen en wil zijn ‘Autofabriek’ op de voormalige site van Opel Antwerpen uitbouwen tot het autobedrijf van de toekomst. Net zoals je een iPhone een nieuw leven kan geven, rijd je binnenkort mogelijk rond met een goedkopere ‘refurbished’ Tesla. Maar hoe doe je dat? Want een Tesla-batterij kost makkelijk 25.000 euro. -
België telt 11.697.557 inwoners: ruim 113.000 meer als gevolg van internationale migratie
België telt 11.697.557 inwoners: dat is ruim 113.000 meer in vergelijking met vorig jaar, vooral als gevolg van internationale migratie. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Statbel, die vandaag werden gepubliceerd. -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?