Elise Wuyts en Prof Manuel Morrens willen met een uniek experiment met de Universiteit Antwerpen BDSM uit de taboesfeer halen. In een fetisjclub werden biologische processen gemeten.
Volledig scherm
PREMIUM
Elise Wuyts en Prof Manuel Morrens willen met een uniek experiment met de Universiteit Antwerpen BDSM uit de taboesfeer halen. In een fetisjclub werden biologische processen gemeten.

Onderzoekers trekken naar BDSM-club voor wetenschappelijk onderzoek: “BDSM is als hardlopen”

BDSM is als hardlopen. Zo’n runners high? Die ervaren mannen en vrouwen die onderworpen worden aan zwepen en touwen òòk. Opmerkelijke vaststelling, van het team onderzoekers van de UAntwerpen, dat wekenlang in de SM-kelder ging meevolgen. “Dat de koppels het normaliseerden, hielp ons om BDSM ook als iets normaal te zien.”

5 reacties

 • Roland Desnyder

  3 jaar geleden
  Zouden die" onderzoekers"zich niet beter bezighouden met een ander deftig onderzoek , heb ook zo' hekel aan die zogenaamde experts die het altijd beter weten ...ik noem dat gewoon KWAKZALVERS en , dat ze mij maar het tegenovergestelde bewijzen !!!
 • Nick Lersberghe

  3 jaar geleden
  @Dirk Vermaelen Dit gaat om neurologie en psychologie. Wetenschappelijk onderzoek heeft niet als doel om direct iets nuttig te realiseren. Het doel is kennis. Wat er met die kennis gebeurt, is niet van belang voor het onderzoek. Wat er met die kennis gedaan wordt is voer voor een ander onderzoek. En alle onderzoeken zijn het geld meer dan waard, zelfs als Jan Modaal dat niet vindt.
 • Tina Colpaert

  3 jaar geleden
  Dirk ik ben niet voor bdsm maar wat heeft u belastinggeld daar mee te zien????
 • Dirk Billiet

  3 jaar geleden
  Na het lezen van het onderzoek in het artikel ben ik tot het besef gekomen dat er iets mis is met mij en ik een stoornis heb want ik ben totaal niet geinteresseerd in BDSM en heb nog nooit gefantaseerd over handboeien en zweepjes...
 • Dirk Vermaelen

  3 jaar geleden
  Zo zie je maar, waar het belastingsgeld van de hardwerkende Vlaming naartoe gaat. Wat is hier broodnodig aan? Wat is de toegevoegde waarde? Wordt hiermee een exportproduct gerealiseerd? Geen wonder dat China en consoorten ons hebben voorbijgestoken. Jeezes bdsm? Ondergang is bezig, en Vlaams belang stemmen gaat niet helpen.
 1. ‘Fifty Shades of Grey’, maar dan in het echt: “Ik wou uitbreken, maar dat ging niet. Tot ik mijn eigen Mr. Grey ontmoette”
  PREMIUM

  ‘Fifty Shades of Grey’, maar dan in het echt: “Ik wou uitbreken, maar dat ging niet. Tot ik mijn eigen Mr. Grey ontmoette”

  Burn-out: al te vaak hangt er nog een taboe rond. De Zandvlietse Sofie Schippers (39), juriste van vorming en moeder van twee, keek het ‘beest’ na enkele helse jaren resoluut in de ogen. Schrijven leverde de bouwstenen voor een oplossing. Ze verrast nu met haar debuut: het openhartige boek ‘Proficiat met je burn-out’. Een cruciaal hoofdstuk is gewijd aan een soort ‘Fifty Shades of Grey’-avontuur waardoor ze van zichzelf vervreemdde. Sofie werd - tijdelijk - Stella.