Het protest tegen racisme wakkerde sinds de brutale dood van George Floyd de voorbije dagen aan.
Volledig scherm
PREMIUM
Het protest tegen racisme wakkerde sinds de brutale dood van George Floyd de voorbije dagen aan. © ANP

Onderzoeken zeggen dat racisme bij Vlamingen daalt, maar: “Grove rassenhaat heeft plaats gemaakt voor subtiel racisme”

Is Vlaanderen racistischer geworden? Geen enkel onderzoek bevestigt deze stelling. En toch. “Het grove racisme met de bokshandschoenen heeft plaats gemaakt voor een subtielere vorm”, meent Alain Van Hiel, professor Psychologie aan de UGent en auteur van ‘Iedereen racist’. “Het gaat over uitspraken waarbij je mogelijk niet meteen aan racisme denkt, maar eerder oppert ‘Ach ja, zo had ik het nog niet bekeken’.”

22 reacties

 • Elke De Vleeschouwer

  10 maanden geleden
  Het is gewoon zo! En degene die nu het hardst roepen, zijn diegenen die het dringendst hun hand boven hun hoofd moeten houden. Persoonlijk beantwoord ik racisme met geweld... Ja,... Geweld wordt beantwoord met geweld... Verbaal, fysiek het doet allebei pijn. Zodus... Als ik een fascist tegenkom toon ik ook geen enkele vorm van begrip.
 • frans Venloo

  10 maanden geleden
  Door de laksheid van onze politiekers wordt racisme als men het zo mag noemen in de hand gewerk en dat is spijtig .Auto's in brand steken politiebureaux aanvallen vernielingen en de vele diefstallen welke bijna normaal zijn geworden . Zeer spijtig want velen zijn en gedragen zich goed . VB kan er maar goed mee zijn bij volgende verkiezingen .
 • LUC VAN DER VEKEN

  10 maanden geleden
  Mevr.Mike Bemelmans, u zegt: "stop racisme". Goed, maar hetgeen we zondag gezien hebben dat zal er niet toe bijdragen dit te verbeteren. Dit is geen uiting voor verdraagzaamheid. Vernielen, plunderen, politie en brandweer personen verwonden en wagens aanvallen, en vernielen. Tot wat leid dit denkt u? Juist......
 • Veronica Voorhelst

  10 maanden geleden
  Iemand anders behandelen puur op afkomst is gewoon stom. Maar natuurlijk speelt ook gedrag mee. En sommige mensen zijn bevooroordeeld tegenover vreemde culturen en geloven in stereotypen. Iedereen moet een kans krijgen om zich te bewijzen. Maar respect moet ge verdienen, niemand krijgt dat zomaar. Alles kapot slagen is alvast niet de juiste manier.
 • Dirk Van den Lemmer

  10 maanden geleden
  Van waar komt het racisme tegen sommige bevolkingsgroepen. Hoe komt het dat Noord-Afrikanen vaker ergens de toegang worden geweigerd dan bijvoorbeeld Aziaten. Zou het misschien ook met gedrag te maken kunnen hebben?
 1. Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’”
  PREMIUM

  Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’”

  Het extreme politiegeweld tegen een zwarte Amerikaan is uitgegroeid tot een wereldwijde aanklacht tegen racisme. Duizenden mensen delen hun verhaal - over hoe ze dagelijks harde woorden, maar ook subtiel racisme moeten incasseren. Van 'bruine aap' tot niemand die naast hen wil komen zitten op de trein, of een vrouw die haar handtas dichter tegen zich aandrukt wanneer iemand met een andere huidskleur haar kruist: ook deze Vlamingen maken het nog altijd mee.
 2. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken