Beeld van de Covid-afdeling van het UZ Brussel, ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld van de Covid-afdeling van het UZ Brussel, ter illustratie. © Joel Hoylaerts / Photo News

Onderzoek UZ Brussel: antistoffen verdwijnen vaak al na enkele maanden

Onderzoek naar antistoffen dat het UZ Brussel houdt bij zijn medewerkers toont aan dat de antistoffen van Covid-19 vaak niet duurzaam zijn. Bij de personeelsleden die zowel in fase 1, als nu in fase 3 deelnemen aan de test, blijkt dat de helft van hen geen antistoffen meer heeft.

4 reacties

 • birgit vanderest

  2 maanden geleden
  Is het dan toch niet beter om op een natuurlijke weg immuniteit te hebben ipv chemische brol die maar half getest is bij mensen in te spuiten. Beide zijn maar voor een paar maand actief.
 • Patrick Mechels

  2 maanden geleden
  Dan kan dit met een vaccin ook zo zijn. m.a.w. Vanaf de dag dat men het vaccin volledig klaar heeft voor verkoop kan dit dus nog onmogelijk getest zijn gelijk de eigen opgebouwde immuniteit van zorgmedewerkers. Zo lang werkt men ook nog niet aan dit vaccin en wat is dus de opgebouwde immuniteit na zes maanden bij testpersonen? Dit in vergelijking met medewerkers die zelf immuniteit opbouwden. Weegt het beoogde effect op tegen de ongekende nevenwerkingen op lange termijn...ik heb grote twijfels.
 • marco serfs

  2 maanden geleden
  Zal dit bij het coronavirus vaccine ook zo zijn dat de bescherming na een paar maande stopt?
 • George Verbeek

  2 maanden geleden
  Met andere woorden, de door tegenstanders van de lockdown fel geprezen aanpak voor groepsimmuniteit zat er volledig naast.
 1. Bart Tommelein (Open Vld) over debacle met zonnepanelen: “Ik ben niet trots dat dit nu gebeurt”

  Bart Tommelein (Open Vld) over debacle met zonnepane­len: “Ik ben niet trots dat dit nu gebeurt”

  Mensen die zonnepanelen op hun dak hebben gelegd, kregen vorige week slecht nieuws. Het Grondwettelijk Hof vernietigde de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. In De Afspraak betreurde Bart Tommelein (Open Vld) dat de Vlaamse regering haar belofte over de terugdraaiende teller voor zonnepanelen niet heeft kunnen waarmaken: “Wij hebben hele goede bedoelingen gehad.”
 2. Is het ene vaccin ‘slechter’ dan het andere? En kunt u straks zelf een vaccin kiezen? Het antwoord op de meest pertinente vragen
  PREMIUM

  Is het ene vaccin ‘slechter’ dan het andere? En kunt u straks zelf een vaccin kiezen? Het antwoord op de meest pertinente vragen

  70 procent. 90. 95 procent! Het lijken wel scholieren die hun punten vergelijken, de farmabedrijven die tegen mekaar op met de efficiëntie van hun coronavaccin uitpakken. Het vaccin dat AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde, is gemiddeld voor 70 procent doeltreffend om besmetting te voorkomen, zo maakte het Brits-Zweedse farmabedrijf vandaag bekend. Daarmee lijkt het Oxford-vaccin minder interessant dan dat van Amerikaanse concurrenten Pfizer en Moderna, die zo’n 95 procent bescherming bieden. Is dit ook zo? Is een bescherming van 70 procent oké? En zal ik zelf kunnen kiezen welk middel ik in de bovenarm krijg? Hierbij het antwoord op 7 meest pertinente vragen.
 1. Poetin neemt samen met Russen ijskoude duik
  Play

  Poetin neemt samen met Russen ijskoude duik

 2. Alex Agnew openhartig: "Mijn vader zei dat ik dom was en ik heb me dus altijd dom gevoeld"
  Play

  Alex Agnew openhartig: "Mijn vader zei dat ik dom was en ik heb me dus altijd dom gevoeld"