Kan een mobiele luchtzuiveringsmachine ervoor zorgen dat in woonzorgcentra de mondmaskers uit mogen? Dat onderzoeken Marc Van Ranst en Bert Blocken momenteel.
Volledig scherm
PREMIUM
Kan een mobiele luchtzuiveringsmachine ervoor zorgen dat in woonzorgcentra de mondmaskers uit mogen? Dat onderzoeken Marc Van Ranst en Bert Blocken momenteel. © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

Onderzoek luchtzuivering in woonzorgcentra: hoeveel besmettingen minder bij 6 keer per uur verse lucht? En hoeveel kost dat?

Zes keer per uur de lucht volledig reinigen, zorgt ervoor dat 90 tot 95% van de aerosolen in de lucht verwijderd worden. En het is via die aerosolen dat - onder andere - het coronavirus zich verspreidt. Met andere woorden: als de aerosolen verdwijnen, verkleint de kans op besmetting. Hoeveel toestellen precies nodig zijn in één ruimte, wat dat dus zal kosten en vooral hoeveel besmettingen ermee vermeden kunnen worden, onderzoeken bouwfysicus Bert Blocken (TU Eindhoven) en viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in vier Vlaamse woonzorgcentra. 

 1. Vlad Vanderkelen maakte de nu al iconische foto van Olivier Vandecasteele: “We kenden elkaar niet, maar op de vlucht van Oman naar België zijn we vrienden geworden”
  PREMIUM

  Vlad Vanderke­len maakte de nu al iconische foto van Olivier Vandecas­tee­le: “We kenden elkaar niet, maar op de vlucht van Oman naar België zijn we vrienden geworden”

  Toen premier De Croo vorige vrijdag op Twitter meldde dat Olivier Vandecasteele (42) op weg was naar België na 455 dagen in een Iraanse cel, deed hij dit met een pakkende foto. Het nu al iconische beeld werd gemaakt door Vlad Vanderkelen (32), vaste cameraman en fotograaf bij Buitenlandse Zaken. “Olivier bedankte me voor de zachtaardigheid die ik in het portret had gelegd. Ik kon mijn tranen niet bedwingen toen hij dat zei.”
 2. Vandecasteele (42) “tamelijk positief” bij thuiskomst: “Euforie overheerst nu, nadien volgt de terugslag”, zegt crisispsycholoog
  Update

  Vandecas­tee­le (42) “tamelijk positief” bij thuiskomst: “Euforie overheerst nu, nadien volgt de terugslag”, zegt crisispsy­cho­loog

  Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die sinds 26 februari vorig jaar opgesloten zat in Iran, is sinds gisterenavond weer in België. Na 455 dagen in de Iraanse cel viel hij eindelijk zijn familie in de armen. “Nu begint een tweede strijd", zo reageerde de familie in een mededeling. Vanochtend hielden de vrienden en advocaten van Vandecasteele een persconferentie, die ze op een vrolijke noot afsloten: “Hij dronk gisterenavond al een biertje.” Hij zou vermagerd zijn, maar het mentaal en fysiek redelijk goed maken.